Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σύνοδος Κορυφής: Αυτοί είναι οι πέντε στόχοι της Ελλάδας

Τι ζητά αν υποχωρήσει η Τουρκία από τον διάλογο

1 Οκτωβρίου 2020 13:34
Σύνοδος Κορυφής: Αυτοί είναι οι πέντε στόχοι της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει πέντε στόχους για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να αποτελέσει το βασικό και κύριο αντικείμενό της, καθώς αναμένεται να συζητηθεί και η κατάσταση στη Λευκορωσία, αλλά και η σύγκρουση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Η Αθήνα και η Λευκωσία δίνουν μάχη για να υπάρξει δέσμευση της Άγκυρας για περαιτέρω αποκλιμάκωση των ενεργειών της, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο.

Το ζητούμενο, φυσικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα δείξει η ΕΕ την αλληλεγγύη και τη στήριξή της σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οι στόχοι της Ελλάδας είναι οι εξής:

  • να υπάρξει ισχυρή παράγραφος για την Τουρκία στα συμπεράσματα (όχι δήλωση του Προέδρου)
  • να κληθεί η Τουρκία να δεσμευθεί σε διάλογο με καλή πίστη για καθορισμό θαλασσίων ζωνών
  • να δεσμεύεται η ΕΕ να κάνει χρήση των κυρώσεων (ελληνικός κατάλογος) αν η Τουρκία υπαναχωρήσει από το διάλογο
  • να στηριχθεί η Κύπρος έναντι των παράνομων γεωτρήσεων
  • σε μικρότερο βαθμό : προσθήκη 5 ονομάτων στην κυπριακή λίστα κυρώσεων

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής ήταν να πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου αλλά επειδή ένας υπάλληλος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό η Σύνοδος αναβλήθηκε για 1-2 Οκτωβρίου.

Άνγκελα Μέρκελ: «Μία "ανάσα" πριν τον πόλεμο έφτασαν Ελλάδα και Τουρκία»

Στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο ότι «δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση και την ειρηνική διευθέτηση» σε κάποιες περιπτώσεις, είπε επί λέξει η καγκελάριος, αναφερόμενη στην πρόσφατη “σοβαρή” ένταση στην ανατολική Μεσόγειο “μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας”.

Με άλλα λόγια είπε ότι παραλίγο να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ενόψει της αυριανής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε από τη μία πλευρά στα παράπονα για τις εξελίξεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά από την άλλη στις «εκπληκτικές και αξιοσημείωτες» επιδόσεις της Τουρκίας, όπως είπε, σε ό,τι αφορά την φιλοξενία προσφύγων.

«Είναι η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο – τέσσερα εκατομμύρια. Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα διευθετήσουμε τις εντάσεις και πώς θα ενισχύσουμε την συνεργασία μας στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων», δήλωσε η Καγκελάριος και σημείωσε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίζουμε κάθε φορά την σχέση με την Τουρκία, αλλά και να εμμένουμε στην συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.

Πριν από λίγες μέρες μίλησαν στο τηλέφωνο η Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share