Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Εφιάλτης στον Άγιο Παντελεήμονα - Δεν έχει βρεθεί ακόμα ο ασθενής «0» (Video)

«Βόμβα» Αρκουμανέα: «Κάποιοι νοσηλευτές στο γηροκομείο νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες»

1 Οκτωβρίου 2020 10:17
Κορωνοϊός: Εφιάλτης στον Άγιο Παντελεήμονα - Δεν έχει βρεθεί ακόμα ο ασθενής «0» (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα κρούσματα τελικά είναι 40. Εκτός όμως από τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει εντοπιστεί ο ασθενής «0» από τον οποίο ξεκίνησε η διασπορά.

Το πρωί της Πέμπτης ασθενοφόρα ξεκίνησαν επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα από το γηροκομείο σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική.

«Βόμβα» Αρκουμανέα – «Κάποιοι νοσηλευτές στο γηροκομείο νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες»

Μια εφιαλτική πρόβλεψη για το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού, έκανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πάνω 40, ενώ όπως υποστήριξε κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους έλεγχους να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε για τον Άγιο Παντελεήμονα ότι είχαν γίνει τεστ τον Αύγουστο και δεν είχε βρεθεί θετικό δείγμα. «Ο συγκεκριμένος χώρος είχε ελεγχθεί στα τέλη Αυγούστου και δεν είχε βρεθεί κάποιο κρούσμα. Πρέπει να δούμε τι συνέβη τον μήνα που μεσολάβησε».

Παναγιωτόπουλος: Είναι εξαιρετικά σοβαρό το συμβάν στο γηροκομείο

Κορωνοϊός ώρα μηδέν: Χρήση μάσκας παντού! «Κραυγή» αγωνίας από τους ειδικούς - Εφαρμογή εδώ και τώρα (Video)

Επί ποδός είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας αφού η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδιαίτερα στην Αττική, ανησυχούν τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς λοιμωξιωλόγους. Επίσης, με λίγα λόγια ο Σωτήρης Τσιόδρας χθες έδωσε το στίγμα για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Αττική και σήμανε συναγερμό.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής, τόνισε ότι η χρήση της μάσκας παντού είναι επιβεβλημένη.

«Ένα μέτρο που θα πρέπει να γίνει επειγόντος και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει γίνει, είναι μάσκα παντού και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας».

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι γίνονται «εκπτώσεις» στην χρήση μάσκας αφού πολλοί δεν την χρησιμοποιούν συνέχεια ή ορθά, ενώ υπογράμμισε ότι η χρήση της θα πρέπει να γίνεται από όλους και παντού, αφού έτσι γίνεται πιο γρήγορη και εύκολη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.

«Όταν φοράμε μάσκα η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη».

«Έσπασε το πρωτόκολλο στον Άγιο Παντελεήμονα»

Αναφερόμενος στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι κάπου έσπασε το πρωτόκολλο.

«Κατά πάσα πιθανότητα κάπου παραβιάστηκε το πρωτόκολλο. Σε τέτοιες δομές πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά τα πρωτόκολλα».

Ο καθηγητής ιατρικής σημείωσε ότι είναι σημαντικό και οι συγγενείς των τροφίμων να τηρούν όλους τους κανόνες, ενώ θα πρέπει να δουν και αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα στα γηροκομεία που έχουν επιλέξει.

«Φαίνεται αν μια δομή έχει τη σωστή φιλοσοφία στα πρωτόκολλα».

Σημαντική είναι η ατομική ευθύνη που φέρει ο καθένας, καθώς «η πολιτεία δεν μπορεί να ελέγχει τον καθένα ξεχωριστά, είναι αδύνατο».

Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας δείχνει ότι «πρώτον είναι πολύ καιρό και δεύτερον ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο εύρος παραβίασης πρωτοκόλλου».

Μαύρος Σεπτέμβρης με 126 νεκρούς στην Ελλάδα - Σχεδόν το 1/3 των θανάτων από την αρχή της πανδημίας

Φονικός μήνας αποδείχθηκε ο Σεπτέμβριος για τη χώρα, αφού έχασαν τη ζωή τους 126 ασθενείς από κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν ακόμη 3 θάνατοι, που συνολικά ανέρχονται στους 391. Σχεδόν το 1/3 καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο, κάτι που έρχεται σε συνάρτηση με τη ραγδαία αύξηση τόσο στα κρούσματα όσο και στους διασωληνωμένους.

Μετά από σχεδόν 7 μήνες, η μέση ηλικία των νεκρών είναι στα 78 έτη, με την ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω να πληρώνει ακριβά το τίμημα της πανδημίας με 314 απώλειες. Οι 127 είναι γυναίκες και οι 187 άντρες, ενώ άλλοι 72 ασθενείς που κατέληξαν ήταν από 40-64 ετών. Μόλις 5 νεκροί ανήκαν στις ηλικίες 18-39.

Έντονη είναι η ανησυχία στις αρχές και τους ειδικούς όσον αφορά τους διασωληνωμένους, οι οποίοι είναι 78 και οι 51 εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι. Για αυτό γίνεται έκκληση στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, καθώς ο ιός "θερίζει" την τρίτη ηλικία...

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share