Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΟΗΕ: Δέχεται "επίθεση" από τον κορωνοϊό στην Κύπρο

Έχουν παρθεί έκτακτα μέτρα

30 Σεπτεμβρίου 2020 13:10
ΟΗΕ: Δέχεται

Από ότι φαίνεται ο ΟΗΕ δέχεται ένα χτύπημα και αυτό δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ένας ειρηνευτής από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου και έχει απομονωθεί άμεσα, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) Αλίμ Σιντίκ.

«Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ένας από τους ειρηνευτές μας από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό. Ο ασθενής ήταν ασυμπτωματικός και απομονώθηκε αμέσως αφότου βρέθηκε θετικός. Το άτομο παρακολουθείται στενά από ιατρικό προσωπικό και η αποστολή έχει ολοκληρώσει μια εύρωστη διαδικασία ιχνηλάτησης για πρόληψη περαιτέρω μετάδοσης», σημειώνει σε δήλωσή του ο Αλίμ Σιντίκ.

Προσθέτει ότι «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τις Αρχές για να διασφαλίσει αυστηρή συμμόρφωση με όλα τα σχετικά πρωτόκολλα για πρόληψη και μείωση του κινδύνου από τον COVID-19».

Τα μέτρα για τον μετριασμό της εξάπλωσης της νόσου

Ο Αλίμ Σιντίκ σημειώνει ότι όλο το νέο προσωπικό περνά από 28 ημέρες καραντίνα, δηλαδή 14 ημέρες πριν την αναχώρηση και άλλες 14 ημέρες αμέσως μετά την άφιξη στην Κύπρο, προτού αναλάβει τα καθήκοντά του στην αποστολή.

Τα μέτρα για μετριασμό της εξάπλωσης της νόσου περιλαμβάνουν καραντίνα πριν την αναχώρηση και μετά την άφιξη, πρόσβαση σε υλικό προσωπικής προστασίας, και συνεχή αναθεώρηση των ιατρικών δυνατοτήτων και προμηθειών, επισημαίνει.

Από τον Μάρτιο του 2020, συνολικά πέντε ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχουν βρεθεί θετικοί, τέσσερις από τους οποίους έχουν αναρρώσει πλήρως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Προσθέτει ότι προτεραιότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι να διασφαλίσει ότι όλο το ένστολο προσωπικό είναι ελεύθερο από COVID, σε ευθυγράμμιση με τους ελέγχους και τις κατευθυντήριες γραμμές που έθεσαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι κυπριακές Αρχές.

Πριν λίγες μέρες στην Κύπρο ανακοινώθηκαν και τα μέτρα κατά της πανδημίας για γάμους και βαφτίσεις

Κορωνοϊός: Πρόβλεψη σοκ για ρεκόρ κρουσμάτων - «Το Νοέμβριο θα έχουμε...» (Video)

Έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα περιέγραψε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Open TV αναφορικά με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο έχει μπει για τα καλά στη χώρα μας.

«Τα μοντέλα προβλέπουν ότι από τη στιγμή που θα πιάσει το κρύο θα ξεκινήσει η πίεση. Το Νοέμβριο θα έχουμε γύρω στα 800 κρούσματα καθημερινά αν δεν πάρουμε νέα μέτρα. Πρέπει να προλάβουμε να πάρουμε μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαρηγιάννης επέμεινε αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν. «Τα νούμερα είναι σταθερά υψηλά. Αν κρατούσαμε την τηλεργασία στο 75% θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση. Επίσης από τα μέσα Οκτωβρίου πρέπει να έχουμε μάσκες μέσα και έξω» τόνισε.

Αναφορικά με τα σχολεία ήταν πολύ δηκτικός: «Πρέπει να γίνουν τάξεις των 15 παιδιών. Να βρεθούν χώροι στους Δήμους.Σε τάξεις με μεγάλο συγχρωτισμό εκεί είναι δύσκολο να τηρηθούν συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις (για εξαερισμό κτλ)».

Τέλος μίλησε και για τα ασανσέρ, που έχει τονιστεί πόσο επικίνδυνα λόγω μη εξαερισμού ανέφερε: «Τα ασανσέρ είναι υγειονομική βόμβα. Τα σωματίδια παραμένουν 20 λεπτά στον αέρα» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Στο 95′ συνεχίζεις να τρέχεις για να κερδίσεις το παιχνίδι».

Με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά Ματίνα Παγώνη να υποστηρίζει ότι αν οι αριθμοί συνεχίζουν να ανεβαίνουν θα γίνουν τοπικά lockdown στην Αττική και, αν χρειαστεί, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share