Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σοκ: 100 γατάκια και σκυλάκια ζουν μόνα στην καμένη Μόρια και ψάχνουν για σπίτι

Σοκάρουν οι φωτογραφίες

30 Σεπτεμβρίου 2020 11:33
Σοκ: 100 γατάκια και σκυλάκια ζουν μόνα στην καμένη Μόρια και ψάχνουν για σπίτι

Πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, το κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια κάηκε ολοσχερώς.

Οι μετανάστριες και μετανάστες που ζούσαν εκεί παρέμειναν και μεταφέρθηκαν στο νέο –κλειστό- στρατόπεδο του Καρά Τεπέ.

Όλο αυτό το διάστημα της παραμονής των μεταναστών στη Μόρια πολλά σκυλιά και κυρίως γατιά βρήκαν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις.

Σήμερα όλα αυτά τα ζωάκια έχουν απομείνει χωρίς καμία βοήθεια, νερό και φαγητό. Πολλά έχουν προβλήματα υγείας που είτε προϋπήρχαν είτε αποκτήθηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς. Είναι τραυματισμένα ή με εγκαύματα και προβλήματα στα μάτια λόγω της φωτιάς.

Κάποιοι λίγοι εθελοντές προσπαθούν να τα φροντίσουν. Όμως είναι λίγοι και τα ζώα πολλά. Έτσι έφτιαξαν μια σελίδα στο Facebook Cats and dogs of Moria ώστε να μπορέσει ο κόσμος να δει την κατάστασή τους και να βοηθήσει όπως μπορεί.

Χρειάζονται χρήματα για εμβολιασμούς, βιβλιάρια και όλες τις τυπικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για να μεταφερθούν από την κόλαση της Μόριας στην Αθήνα. Όμως το βασικό είναι να βρεθούν άτομα που θα τα υιοθετήσουν μόνιμα.

Αναλυτικά η έκκληση τους

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, το κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια κάηκε ολοσχερώς. Οι μετανάστριες και μετανάστες που κρατούνταν εκεί παρέμειναν για μέρες στο δρόμο χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά επιβίωσης έως ότου εξαναγκάστηκαν να μεταφερθούν στο νέο –κλειστό- στρατόπεδο του Καρά Τεπέ. Μια ανταπόκριση από την Λέσβο θα περίμενε κανείς να αναφέρεται πρωτίστως στην καθημερινή βία που βιώνουν οι έγκλειστοι/ες εκεί.

Υπάρχει όμως η ανάγκη να φωτιστεί και μια άλλη, παράλληλη ιστορία που αφορά τα δεκάδες (υπολογίζονται περίπου από 70-100) γατιά και σκυλιά τα οποία μέχρι την πυρκαγιά διέμεναν μαζί με τους μετανάστες/ριες είτε εντός του ΚΥΤ είτε στην αποκαλούμενη «ζούγκλα», τους ελαιώνες που εκτείνονται δεξιά και αριστερά του επίσημου καταυλισμού.

Όλο αυτό το διάστημα της μακριάς παραμονής των μεταναστών/ριων στη Μόρια πάμπολλα σκυλιά και κυρίως γατιά βρήκαν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις. Τα ζώα αυτά υιοθετήθηκαν από τους εγκλωβισμένους κατοίκους της Μόριας, ζούσαν μαζί τους και μοιράζονταν το νερό, το λιγοστό φαγητό, την οποιαδήποτε στέγη. Μετά το χάος που επικράτησε κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς, της εκκένωσης της περιοχής και της εξαναγκαστικής απομάκρυνσης όλων των μεταναστών/ριων από την Μόρια τα ζώα αυτά αποχωρίστηκαν βίαια από την ανθρώπινη συντροφιά τους. Η απαγόρευση εξόδου από το στρατόπεδο του Καρά Τεπέ δεν επιτρέπει πλέον στους μετανάστες/ριες να αναζητήσουν το κατοικίδιό τους στον πρώην καταυλισμό. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες πως δεν επετράπη η είσοδος ζώων στο νέο στρατόπεδο εξαρχής.

Σήμερα όλα αυτά τα σκυλιά και γατιά έχουν απομείνει χωρίς καμία βοήθεια, νερό και φαγητό. Πολλά έχουν προβλήματα υγείας που είτε προϋπήρχαν είτε αποκτήθηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς. Είναι τραυματισμένα ή με εγκαύματα και προβλήματα στα μάτια λόγω της φωτιάς. Μερικά βρίσκονται σε κατάσταση σοκ εξαιτίας της πυρκαγιάς που βίωσαν. Τα πιο άρρωστα από αυτά γίνεται προσπάθεια να θεραπευτούν φιλοξενούμενα προσωρινά σε κάποιο σπίτι από τα μόλις δύο άτομα που ασχολούνται με αυτό το κομμάτι της γενικότερης τραγωδίας. Τα υπόλοιπα τριγυρνούν νηστικά και διψασμένα ανάμεσα σε αποκαΐδια, άλλα νεκρά ζώα και σωρούς σαπισμένα σκουπίδια ψάχνοντας τους ανθρώπους τους που εξαφανίστηκαν μέσα σε μια βραδιά.

Θα θέλαμε να βρούμε στέγη για όσα περισσότερα από αυτά τα ζώα μπορούμε. Οι πιθανότητες να επιβιώσουν μέσα στην κόλαση που απέμεινε είναι μικρές και όλα τους έχουν μάθει να ζουν με ανθρώπινη παρουσία. Είναι σημαντικό να βρεθούν σπίτια εκτός και εντός Μυτιλήνης και ανθρώπους που θα τα φροντίσουν, θα τα θεραπεύσουν και θα τα αγαπήσουν.

Χρειάζονται χρήματα για εμβολιασμούς, βιβλιάρια και όλες τις τυπικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για να μεταφερθούν από την κόλαση της Μόριας στην Αθήνα. Όμως το βασικό είναι να βρεθούν άτομα που θα τα υιοθετήσουν μόνιμα.

Ενώ πριν λίγες μέρες ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν οι εμπρηστές της Μόριας.

«Φώναζαν βάλε φωτιά εδώ, βάλε εκεί…» - Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη Μόρια

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έρχονται στη δημοσιότητα για όσα συνέβησαν στη Μόρια, με τις μαρτυρίες της δικογραφίας να συγκλονίζουν για την φωτιά που έκανε… στάχτη τη δομή φιλοξενίας, ενώ έχουν συλληφθεί οι εμπρηστές.

«Είδα να έρχονται τρέχοντας 15-20 Αφγανοί νεαρής ηλικίας, οι οποίοι διασκορπίστηκαν στη Ζώνη 12 και έβαζαν παντού φωτιές χρησιμοποιώντας για να μεταφέρουν τη φωτιά από σημείο σε σημείο χαρτόνια και άλλα αντικείμενα. Τους άκουσα να φωνάζουν μεταξύ τους “βάλε φωτιά εδώ, βάλε φωτιά εκεί”. Εγώ μαζί με άλλους τους παρακαλέσαμε να σταματήσουν γιατί υπάρχει κίνδυνος για μας, τις γυναίκες και τα παιδιά μας. Εκείνοι όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν αλλά συνέχισαν με μεγαλύτερο μένος λέγοντάς μας ότι εμείς έχουμε οικογένειες και θα πάρουμε τρίπτυχα για να φύγουμε από το νησί αλλά αυτοί δεν έχουν τίποτα να χάσουν και αν δεν τα κάνουν αυτά δεν πρόκειται να φύγουν. Προσπαθήσαμε με άλλους που έμεναν δίπλα μου να σβήσουμε τις πυρκαγιές, δυστυχώς όμως είχε πολύ δυνατό αέρα και οι πυρκαγιές αναπτύχθηκαν σε όλο το εύρος της Ζώνης. Πήραμε τις οικογένειές μας και απομακρυνθήκαμε».

Πρόκειται για απόσπασμα από την κατάθεση του 42χρονου Αφγανού, ο οποίος κατονόμασε τους πέντε από τους έξι συλληφθέντες για την πυρκαγιά της 8ης Σεπτεμβρίου στη Μόρια. Τη μαρτυρία «κλειδί» που επέτρεψε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης να στείλει κατηγορούμενους τους 6 νεαρούς Αφγανούς παρουσιάζει η «Κ». Ο 42χρονος έφτασε στη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια τον Δεκέμβριο μαζί με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους. Ανήκει στη φυλή των Παστούν, και όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς είχε οριστεί εκπρόσωπος των περίπου 200 ακόμα μελών της ίδιας φυλής που ζούσαν στο ΚΥΤ Μόριας. «Με όρισαν να τους εκπροσωπώ για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που είχαμε, τόσο έναντι των αρμοδίων αρχών (Αστυνομίας, Υπηρεσίας Ασύλου) όσο και έναντι των εκπροσώπων άλλων εθνοτήτων στο ΚΥΤ», κατέθεσε.

Η καραντίνα προκάλεσε δυσαρέσκεια

Για τα κρούσματα κορονοϊού και την υποχρεωτική καραντίνα όσων είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, ο 42χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι «τα νέα δημιούργησαν έντονη δυσαρέσκεια σε μεγάλο αριθμό ομοεθνών μου καθ’ όσον πολλοί δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της ασθένειας ούτε και στην ανάγκη τήρησης των μέτρων. Υπήρχε μάλιστα η φήμη ότι θα τοποθετηθεί περίφραξη περιμετρικά του ΚΥΤ ώστε να μην μπορούμε να βγούμε έξω. Στη φήμη αυτή αντιδρούσαν περισσότερο τα μεμονωμένα άτομα που γνωρίζουν ότι σε σχέση με τις οικογένειες είναι δυσκολότερο να πάρουν τρίπτυχο και να φύγουν από τη Λέσβο». Στους αστυνομικούς που τον εξέτασαν είπε ακόμα ότι την παραμονή του εμπρησμού είχε ακούσει ομοεθνείς του να συζητούν για την ανάγκη καταστροφής του χώρου καραντίνας που είχε δημιουργήσει η ολλανδική ΜΚΟ Movement on the ground.

Κατονομάστηκαν τρεις νεαροί

Στο ερώτημα εάν γνωρίζει κάποια από τα άτομα που έβαλαν τις φωτιές ο 42χρονος κατονόμασε τρεις νεαρούς Αφγανούς από τη Ζώνη 12 του καταυλισμού, ακόμα έναν που «μένει κοντά στη γραμμή του φαγητού», καθώς και έναν ανήλικο που, όπως είπε, είναι γνωστός στο ΚΥΤ ως ο αρχηγός των ασυνόδευτων ανήλικων. Και οι πέντε νεαροί Αφγανοί που υπέδειξε ο 42χρονος συνελήφθησαν όπως και ένας ακόμα που αναγνωρίστηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook. Η ταυτοποίηση επετεύχθη από συγκριτική ανάλυση του βίντεο από τον εμπρησμό, με υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, στο οποίο είχαν καταγραφεί οι ασυνόδευτοι ανήλικοι κατά την αποχώρησή τους από το νησί την επομένη του εμπρησμού. Σύμφωνα με κατάθεση αστυνομικού, το βίντεο (σε αυτό ακούγονται άτομα να μιλούν στα αφγανικά) δημοσιοποίησαν στο Facebook Σύροι πρόσφυγες προκειμένου να μη στοχοποιηθούν ως υπαίτιοι για τον εμπρησμό.

Και οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Οι συνήγοροί τους καταγγέλλουν ότι δεν εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες κατά τη διαδικασία αναγνώρισής τους από τον 42χρονο. Ζήτησαν μάλιστα κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των συλληφθέντων με τον μοναδικό μάρτυρα, αίτημα που πάντως δεν έγινε δεκτό. Επιπλέον, αμφισβητούν έντονα την αξιοπιστία του 42χρονου, υπογραμμίζοντας ότι και τα πέντε άτομα που κατονόμασε ανήκουν σε αντίπαλη φυλή των Παστούν, τη Χαζαρά. Τέλος, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να καταθέσουν στην ανάκριση επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ορισμένοι από τους κατηγορουμένους που είναι καταγεγραμμένοι ως ενήλικες, δεν έχουν συμπληρώσει τα 18.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share