Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Άμεση διακοπή των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»

Έντονη η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

30 Σεπτεμβρίου 2020 08:21
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Άμεση διακοπή των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»

Εδώ και λίγες μέρες υπάρχει μία μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν όπου φαίνεται να γίνεται όλο και πιο έντονη με τις δύο πλευρές να μην υποχωρούν.

Πολλοί φοβούνται μην εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο και για τις γύρω χώρες, για αυτό και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επενέβει σε όλη αυτή την κατάσταση και ζητάει να δωθεί σε όλο αυτό ένα μεγάλο τέλος.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησε με ομόφωνη δήλωση που δημοσιοποίησε, αντίτυπα της οποίας περιήλθαν στην κατοχή διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, την «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την τρίτη ημέρα πολύνεκρων μαχών στον θύλακα ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και αυτονομιστές οι οποίοι υποστηρίζονται από την Αρμενία.

Υποστήριξη από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν την «υποστήριξή τους στην έκκληση που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας» του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «στα δύο μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να ξαναρχίσουν δίχως καθυστέρηση εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις», αναφέρεται στη δήλωση αυτή, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που διεξήχθη κατόπιν αιτήματος των ευρωπαϊκών χωρών μελών του (Βέλγιο, Εσθονία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Τα κράτη μέλη «καταδικάζουν σθεναρά την καταφυγή στη βία» και «εκφράζουν θλίψη για την απώλεια των ζωών αμάχων», προστίθεται στο κείμενο, ενώ τονίζεται ακόμη η «ανησυχία» του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για «στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας» κατά μήκος της αποκαλούμενης γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Υποστήριξη του Συμβουλίου

Στο σύντομο κείμενο εκφράζεται ακόμη η «πλήρης υποστήριξη» του Συμβουλίου στον «κεντρικό ρόλο των συμπροέδρων (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)» και γίνεται έκκληση «στα μέρη να συνεργαστούν στενά μαζί τους» ώστε να υπάρξει «επείγουσα επανέναρξη του διαλόγου, χωρίς προαπαιτούμενα».

Η έγκριση του κειμένου

Σύμφωνα με διπλωμάτες, το κείμενο που εγκρίθηκε έπειτα από συνεδρίαση διάρκειας περίπου μιας ώρας πρότειναν στο ΣΑ οι τρεις χώρες οι οποίες συμπροεδρεύουν στη λεγόμενη Ομάδα του Μινσκ, γεγονός που επιτάχυνε τη διαδικασία.

Από την Κυριακή, αυτονομιστές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι υποστηρίζονται στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά από την Αρμενία, συγκρούονται με στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν. Οι μάχες είναι οι πλέον πολύνεκρες από το 2016 με αναλυτές να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη και αποσταθεροποίηση του νότιου Καυκάσου.

Ενώ και η Τουρκία είχε μία μικρή συμμετοχή σε όλο αυτό με ένα τουρκικό F-16 να καταρρίπτει αρμενικό μαχητικό.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Απειλούν και πάλι οι… ενοχλημένοι από τον Πομπέο Τούρκοι

Απειλούν και πάλι με πόλεμο οι Τούρκοι, που δείχνουν τις διαθέσεις τους στην Αρμενία, με τους… ενοχλημένους γείτονές μας από την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην χώρα μας να σημαίνουν ξανά το συναγερμό στο Αιγαίο, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ.

«Δεν βοηθούν την περιφερειακή ειρήνη η επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά η επίσκεψη και στην Ελλάδα και οι δηλώσεις υποστήριξης. Αυτό επισκιάζει την πολιτική ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ και δημιουργεί μια μη ικανοποιητική κατάσταση ως συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στην ισορροπημένη της πολιτική», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, AKP, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του «Ελεύθερου Τύπου», Μανώλης Κωστίδης.

Ο ίδιος δήλωσε πως «την ώρα που η Ελλάδα δηλώνει πως είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές και την ίδια ώρα επισκέπτονται την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό ουσιαστικά δείχνει την ενίσχυση της θέσης της μη επίλυσης των Ελληνοκυπριων. Όπως και οι δηλώσεις υποστήριξης προς την Ελλάδα ουσιαστικά δείχνει πως τους κατευθύνουν σε λάθος πορεία όσους κάθονται απέναντι μας. Έτσι η Ελλάδα κάθε φορά προσπαθεί να επιβάλλει πράγματα και όρους’».

O Tσελίκ απείλησε με ξεκάθαρο τρόπο την Ελλάδα και ανέφερε πως «η Τουρκία είναι μια χώρα διαβουλεύσεων. Αν θέλουν να επιλύσουν τα ζητήματα στο τραπέζι θα το λύσουμε εκεί. Αν όμως θέλουν να επιλύσουν τα θέματα στο μέτωπο θα το κάνουμε στο μέτωπο. Αν όμως η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί μόνο την σκληρή δύναμη κι όχι την λεπτή δύναμη της διπλωματίας, τότε και η Τουρκία ξέρει καλά να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της, τη σκληρή της δύναμη».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share