Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι παρενέργειες για όσους έχουν νοσήσει

Ποια είναι η επιρροή του ιού;

29 Σεπτεμβρίου 2020 18:10
Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι παρενέργειες για όσους έχουν νοσήσει
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι παρενέργειες του κορωνοϊού είναι απτές σε όσους έχουν νοσήσει, όπως αναφέρεται σε έρευνα από την Νότια Κορέα, με την απώλεια γεύσης και όσφρησης, ή τις ψυχικές διαταραχές, να είναι χαρακτηριστικές, τη στιγμή που στην Ελλάδα η κατάσταση γίνεται δραματική.

Η έρευνα δημοσιεύεται την ώρα που ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ξεπέρασε χθες το 1 εκατομμύριο, θλιβερό ορόσημο μίας πανδημίας που έπληξε την παγκόσμια οικονομία, έθεσε σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας και άλλαξε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Στην online έρευνα επί 965 ιαθέντων ασθενών της Covid-19, 879 άνθρωποι, δηλαδή το 91,1% απάντησαν ότι υποφέρουν τουλάχιστον από μία παρενέργεια της ασθένειας, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας, Κουόν Τζουν-γουκ.

Η εξάντληση είναι η πιο κοινή παρενέργεια με 26,2% και ακολουθεί η αδυναμία συγκέντρωσης με 24,6%. Επονται ψυχολογικές και νοητικές διαταραχές και απώλεια όσφρησης και οσμής.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από τις online απαντήσεις του 16,7% 5.762 ιαθέντων ασθενών στην Νότια Κορέα, εξ ου και ο προκαταρκτικός χαρακτήρας της έρευνας υπό τον Κιμ Σιν-γου, καθηγητή στο Kyungpook National University School of Medicine του Νταεγκού, ο οποίος θα δώσει προσεχώς στην δημοσιότητα λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Η Νότια Κορέα πραγματοποιεί άλλη μελέτη με την συμμετοχή 16 ιατρικών οργανισμών για πιθανές επιπλοκές της Covid-19 μέσω λεπτομερούς ανάλυσης των αξονικών τομογραφιών σε αναρρώσαντες ασθενείς.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share