Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Νέα ανησυχητικά αποτελέσματα ανακάλυψαν ερευνητές στη Νότια Κορέα

Κάποια αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ιός προκαλεί παρενέργειες

29 Σεπτεμβρίου 2020 15:39
Κορωνοϊός: Νέα ανησυχητικά αποτελέσματα ανακάλυψαν ερευνητές στη Νότια Κορέα

Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα στην Νότια Κορέα, εννέα στους δέκα ασθενείς της COVID-19 αναφέρουν την παρουσία παρενεργειών όπως ψυχολογικές διαταραχές και απώλεια γεύσης και όσφρησης μετά την ανάρρωσή τους από την νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύεται καθώς ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ξεπέρασε χθες το 1 εκατομμύριο, θλιβερό ορόσημο μίας πανδημίας που έπληξε την παγκόσμια οικονομία, έθεσε σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας και άλλαξε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Η online έρευνα και τα αποτελέσματα της

Στην online έρευνα επί 965 ιαθέντων ασθενών της COVID-19, 879 άνθρωποι, δηλαδή το 91,1% απάντησαν ότι υποφέρουν τουλάχιστον από μία παρενέργεια της ασθένειας, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας, Κουόν Τζουν-γουκ.

Η εξάντληση είναι η πιο κοινή παρενέργεια με 26,2% και ακολουθεί η αδυναμία συγκέντρωσης με 24,6%.

Έπονται ψυχολογικές και νοητικές διαταραχές και απώλεια όσφρησης και οσμής.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από τις online απαντήσεις του 16,7% 5.762 ιαθέντων ασθενών στην Νότια Κορέα, εξ ου και ο προκαταρκτικός χαρακτήρας της έρευνας υπό τον Κιμ Σιν-γου, καθηγητή στο Kyungpook National University School of Medicine του Νταεγκού, ο οποίος θα δώσει προσεχώς στην δημοσιότητα λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Η Νότια Κορέα πραγματοποιεί άλλη μελέτη με την συμμετοχή 16 ιατρικών οργανισμών για πιθανές επιπλοκές της COVID-19 μέσω λεπτομερούς ανάλυσης των αξονικών τομογραφιών σε αναρρώσαντες ασθενείς.

Παράλληλα μία άλλη έρευνα για τον κορωνοϊό έδειξε ότι ο ιός χτυπάει περισσότερο τους άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η απόσταση που τον «τελειώνει»

Οι κοινωνικές αποστάσεις για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν σπουδαία σημασία, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη στον Καναδά, η οποία μας αναφέρει και ποια είναι αυτή που τον «τελειώνει».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Χόλγκερ Σίνεμαν του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, του οποίου η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και λοίμωξης από τη νόσο Covid-19 είναι γύρω στο 13%, εάν δύο άνθρωποι απέχουν λιγότερο από ένα μέτρο μεταξύ τους, αλλά μειώνεται μόνο στο 3%, εάν τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. Κάθε περαιτέρω μέτρο απόστασης (έως τα τρία μέτρα) μειώνει στο μισό τον κίνδυνο. Δηλαδή, στα δύο μέτρα απόσταση ο κίνδυνος λοίμωξης είναι περίπου ο μισός από ό,τι στο ένα μέτρο, ενώ στα τρία μέτρα είναι ο μισός από ό,τι στα δύο μέτρα, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε την νέα κυβερνητική απόφαση για την ιδανική απόσταση στις παραλίες.

Οι ερευνητές ανασκόπησαν και αξιολόγησαν 172 μελέτες που έγιναν σε 16 χώρες έξι ηπείρων, σχετικά με τη συμπεριφορά και μεταδοτικότητα του ιού. Η έρευνα, η οποία εκτιμάται ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα διεθνώς αναφορικά με τη μείωση της μετάδοσης του νέου ιού, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση μάσκας περιορίζει από 17% σε 3% τον κίνδυνο να κολλήσει κανείς. Οι ασπίδες προσώπου και τα προστατευτικά μεγάλα γυαλιά μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από 16% σε 6%. Ειδικά για το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο έχει εξαπλάσια πιθανότητα να μολυνθεί από τον ιό, οι ειδικές μάσκες (όπως N95 και FFP2) παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από ό,τι οι χειρουργικές και οι απλές επαναχρησιμοποιούμενες.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι τα σωματικά μέτρα είναι όντως αποτελεσματικά για την αποτροπή μετάδοσης της Covid-19. Πρόκειται για σημαντικό βήμα στη γνώση μας, επειδή οι προηγούμενες μετα-αναλύσεις βασίζονταν κυρίως στην εμπειρία από την πρόληψη της γρίπης, η οποία, όμως, δεν συμπεριφέρεται όπως ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε η καθηγήτρια Τρις Γκρίνχαλγκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, είναι χρήσιμες αλλά δεν αποτελούν πανάκεια. «Η χρήση μάσκας δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την τήρηση φυσικών αποστάσεων, την προστασία των ματιών ή βασικά μέτρα υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών», ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής του ΜακΜάστερ Ντέρεκ Τσου.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επισήμαναν ότι κανένα μέτρο, ούτε οι μάσκες ούτε τα άλλα προστατευτικά προσώπου ούτε η τήρηση αποστάσεων δεν παρέχουν πλήρη προστασία έναντι του κορωνοϊού. Ο ιός μπορεί να διεισδύσει στο σώμα από τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια, είτε άμεσα μέσω σταγονιδίων του αέρα είτε έμμεσα από το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share