Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» Παγώνη: Υποχρεωτική η μάσκα παντού στην Αττική από την επόμενη εβδομάδα (Video)

Τελεσίγραφο!

28 Σεπτεμβρίου 2020 21:47
«Βόμβα» Παγώνη: Υποχρεωτική η μάσκα παντού στην Αττική από την επόμενη εβδομάδα (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Την επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από την επόμενη εβδομάδα στην Αττική προανήγγειλε μιλώντας στο OPEN η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε, το γεγονός ότι σήμερα Δευτέρα τα 197 από τα συνολικά 257 κρούσματα, δηλαδή σχεδόν τα τέσσερα στα πέντε, εντοπίστηκαν στην Αττική, εντείνουν την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας και των Αρχών. Η κ. Παγώνη χαρακτήρισε επιβεβλημένη πλέον την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην Αττική, καθώς όπως είπε, σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να δούμε φαινόμενα Γαλλίας, ακόμα και Ιταλίας του πρώτου κύματος του κορωνοϊού.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, αν και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του μέτρου από σήμερα κιόλας, σημείωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται κάθε φορά, χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες εφαρμογής, προκειμένου να κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. Οπότε -όπως είπε- επιστημονική κοινότητα και αρχές θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της πανδημίας και αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο εμφανίσθηκε βέβαιη, ότι την επόμενη Δευτέρα θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα στο λεκανοπέδιο.

Μιλώντας για το φαινόμενο του συνωστισμού τις βραδινές ώρες στις πλατείες, η κ. Παγώνη έκανε λόγο για απαράδεκτες εικόνες. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει, ότι οι νέοι δικαιολογημένα ίσως δεν μπορούν να είναι κλεισμένοι στο σπίτι, αλλά τουλάχιστον να σκέφτονται τους γονείς τους και τους παππούδες τους και όταν βγαίνουν έξω, να φοράνε μάσκα.

«Βόμβα» Σωτήρη Τσιόρδα: «Εξετάζεται το ενδεχόμενο lockdown...»

Για επιδημία κορωνοϊού στην περιοχή του Ευρώτα Λακωνίας, που αφορά έναν ευάλωτο πληθυσμό μεταναστών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λακωνία, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο, και τον καθηγητή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα κρούσματα εντοπίστηκαν και ανιχνεύθηκαν από ένα πρόγραμμα δράσης στην περιοχή, που συντονίζει ο καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου και ο ΕΟΔΥ και αφορά την ανίχνευση ελονοσίας, η οποία πραγματοποιείται μέσω διερεύνησης εμπυρέτων ώστε να μην χάνουν περιστατικά ελονοσίας.

«Είναι ευτύχημα ότι βρέθηκε ο ιός -ελπίζουμε πολύ σύντομα- και θα εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, για να συμπληρώσει ότι «πραγματοποιούνται όλες οι δράσεις για διάγνωση, περαιτέρω ανίχνευση περιστατικών, απομόνωση των θετικών και καραντίνα των επαφών τους».

Με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού θα απομονωθούν σε συγκεκριμένο χώρο ενώ θα συνεχιστεί και ο έλεγχος των μεταναστών και της κοινότητας.

«Θα έχουμε κάποιες δράσεις πάνω σε αυτό σε ό,τι βρίσκουμε και θα συνεχίσουμε και με τις στενές επαφές. Εκεί θα κινείται όλη η δράση για να μπορούμε να ελέγξουμε και τις μετακινήσεις από χωριό σε χωριό. Θα δώσουμε κάποιες οδηγίες να αποφύγουν κάποιες μέρες να μεταβούν σε εργασίες. Σε αυτούς τους άξονες κινούμαστε. Θα έχουμε ετοιμότητα. Εδώ, η ομάδα του κ. Χατζηχριστοδούλου, θα είναι στον χώρο, όλες οι ΚΟΜΥ του υπουργείου Υγείας θα είναι εδώ, θα τεστάρουν τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν εξετάζεται τοπικό lockdown, απάντησε ότι «εξετάζεται αλλά αυτή τη στιγμή δεν το κάνουμε». Στο ερώτημα αν θα γίνουν τεστ στους κατοίκους, είπε ότι «εφόσον τελειώσουν όλα τα τεστ στην κοινότητα των μεταναστών, θα συνεχίσουμε με όσες έχουν ανιχνευθεί ως στενές επαφές, είτε διάφορες άλλες συναλλαγές».

«Προσπαθήσαμε και είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι μετανάστες, άρα έχουμε και τα σπίτια, ξέρουμε ποιοι μένουν σε κάθε σπίτι», σημείωσε ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι λόγω της καλής συνεργασίας με τον πληθυσμό των μεταναστών, θα πετύχει το πρόγραμμα για τον έλεγχο του Covid-19. «Θεωρώ ότι και με τη βοήθεια των τοπικών αρχών, του δημάρχου, της περιφέρειας, του ΕΟΔΥ, που έχει φέρει αρκετές ΚΟΜΥ και αρκετές δυνάμεις, θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε», ανέφερε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share