Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: 269 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 383 θάνατοι

73 διασωληνωμένοι

28 Σεπτεμβρίου 2020 18:10
Κορωνοϊός: 269 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 383 θάνατοι
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

269 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν, σήμερα στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο (28/9), εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17707, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

2837 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7349 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Με έναν 34χρονο Έλληνα με κορωνοϊό να ξυπνάει από κώμα και να συγκλονίζει με όσα περιγράφει.

73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 17 (23.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 201 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 383 θανάτους συνολικά στη χώρα. 142 (37.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Βόμβα» Σωτήρη Τσιόρδα: «Εξετάζεται το ενδεχόμενο lockdown...»

Για επιδημία κορωνοϊού στην περιοχή του Ευρώτα Λακωνίας, που αφορά έναν ευάλωτο πληθυσμό μεταναστών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λακωνία, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο, και τον καθηγητή Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα κρούσματα εντοπίστηκαν και ανιχνεύθηκαν από ένα πρόγραμμα δράσης στην περιοχή, που συντονίζει ο καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου και ο ΕΟΔΥ και αφορά την ανίχνευση ελονοσίας, η οποία πραγματοποιείται μέσω διερεύνησης εμπυρέτων ώστε να μην χάνουν περιστατικά ελονοσίας.

«Είναι ευτύχημα ότι βρέθηκε ο ιός -ελπίζουμε πολύ σύντομα- και θα εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, για να συμπληρώσει ότι «πραγματοποιούνται όλες οι δράσεις για διάγνωση, περαιτέρω ανίχνευση περιστατικών, απομόνωση των θετικών και καραντίνα των επαφών τους».

Με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού θα απομονωθούν σε συγκεκριμένο χώρο ενώ θα συνεχιστεί και ο έλεγχος των μεταναστών και της κοινότητας.

«Θα έχουμε κάποιες δράσεις πάνω σε αυτό σε ό,τι βρίσκουμε και θα συνεχίσουμε και με τις στενές επαφές. Εκεί θα κινείται όλη η δράση για να μπορούμε να ελέγξουμε και τις μετακινήσεις από χωριό σε χωριό. Θα δώσουμε κάποιες οδηγίες να αποφύγουν κάποιες μέρες να μεταβούν σε εργασίες. Σε αυτούς τους άξονες κινούμαστε. Θα έχουμε ετοιμότητα. Εδώ, η ομάδα του κ. Χατζηχριστοδούλου, θα είναι στον χώρο, όλες οι ΚΟΜΥ του υπουργείου Υγείας θα είναι εδώ, θα τεστάρουν τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν εξετάζεται τοπικό lockdown, απάντησε ότι «εξετάζεται αλλά αυτή τη στιγμή δεν το κάνουμε». Στο ερώτημα αν θα γίνουν τεστ στους κατοίκους, είπε ότι «εφόσον τελειώσουν όλα τα τεστ στην κοινότητα των μεταναστών, θα συνεχίσουμε με όσες έχουν ανιχνευθεί ως στενές επαφές, είτε διάφορες άλλες συναλλαγές».

«Προσπαθήσαμε και είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι μετανάστες, άρα έχουμε και τα σπίτια, ξέρουμε ποιοι μένουν σε κάθε σπίτι», σημείωσε ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι λόγω της καλής συνεργασίας με τον πληθυσμό των μεταναστών, θα πετύχει το πρόγραμμα για τον έλεγχο του Covid-19. «Θεωρώ ότι και με τη βοήθεια των τοπικών αρχών, του δημάρχου, της περιφέρειας, του ΕΟΔΥ, που έχει φέρει αρκετές ΚΟΜΥ και αρκετές δυνάμεις, θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε», ανέφερε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share