Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

Μπορούν τα παιδιά να κολλήσουν αλλά και να μεταδώσουν τον κορωνοϊό;

Ποιες ηλικίες επηρεάζονται αλλά και επηρεάζουν περισσότερο

28 Σεπτεμβρίου 2020 15:05
Μπορούν τα παιδιά να κολλήσουν αλλά και να μεταδώσουν τον κορωνοϊό;

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Τσολιά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Θέμα 104,6" και στηριζόμενη στη διεθνή βιβλιογραφία ανέφερε ότι «τα παιδιά μπορεί να μεταδώσουν -τον κορωνοϊό- αλλά τα μικρής ηλικίας παιδιά δείχνουν να μεταδίδουν λιγότερο», επισημαίνοντας ότι «δεν περιμένουμε να έχουμε πρόβλημα από τα σχολεία».

Η ίδια σημείωσε ωστόσο ότι «τα παιδιά άνω των 14 ετών μπορεί να αρχίσουν να μοιάζουν με ενήλικες ως προς τη μεταδοτικότητα».

Για τα μικρότερα παιδιά είπε ότι «κάτω των 14 ετών έχουν 40% μικρότερη πιθανότητα να μεταδοθεί η λοίμωξη σε αυτά».

Τα παιδιά έχουν και αυτά μεγάλη πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό αλλά και να τον μεταδώσουν εύκολα.

Τα κρούσματα που βάζουν λουκέτο στα σχολεία

Σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα που βάζουν λουκέτο σε αρκετές σχολικές μονάδες -ολόκληρες ή συγκεκριμένα τμήματα- η κ. Τσολία – η οποία είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας- τόνισε ότι «δεν περιμένουμε από τα σχολεία να έχουμε πρόβλημα. Το πρόβλημα εκεί είναι ότι οι ενήλικες εισάγουν τη μόλυνση. Δεν έχει παρατηρηθεί η λοίμωξη να πολλαπλασιάζεται στο σχολείο».

«Δεν έχουμε μετάδοση μέσα στο σχολείο που να κόλλησαν μαθητές και καθηγητές» πρόσθεσε.

Ενώ μια έρευνα έδειξε ότι οι γονείς δεν πρόκειται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για τον κορωνοϊό.

Αυτά τα σχολεία είναι κλειστά τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει στο κλείσιμο μια σειρά σχολείων της χώρας, με τη λίστα να είναι γνωστή για το ποια δε θα ανοίξουν τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Κλειστά, συγκεκριμένα, θα παραμείνουν νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει γονείς και μαθητές με μία σχετική λίστα, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι ανανεώνεται συνέχεια. Εδώ μπορείτε να τη δείτε. Συνολικά μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, 26 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας, 114 σχολεία έχουν κλειστά τμήματα σε όλη τη χώρα, είτε δεν λειτουργούν καθόλου.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις

Εκτός όμως από τα σχολεία που είναι κλειστά λόγω κορονοϊού, πολλά είναι εκτός λειτουργίας λόγω καταλήψεων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις καταλήψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μαθητές προχώρησαν μέσα στην εβδομάδα σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας με αιτήματα να συγκροτηθούν τμήματα με (το πολύ) 15 μαθητές, να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας με στόχο να γίνονται τα μαθήματα στα σχολεία με ασφάλεια και να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως για την τράπεζα θεμάτων.

Η εκτίμηση Πέτσα και η στάση Κεραμέως για τις καταλήψεις

Αναφερόμενος στις καταλήψεις των σχολείων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πετσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι καταλήψεις είναι πολιτικά υποκινούμενες, δήλωσε ότι υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις δημάρχων - με συγκεκριμένο πολίτικο προφίλ - υπέρ των κινητοποιήσεων. «Έχουμε πολλά πεδία διαφόρων, ας αφήσουμε τα σχολεία απ' έξω», τόνισε ο εκπρόσωπος. Στο μεταξύ, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, επισκέφθηκε την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, σχολεία στην Κορινθία και την Αρκαδία, στέλνοντας σαφές μήνυμα σχετικά με τις καταλήψεις σε σχολικές μονάδες.

Ερωτώμενη σχετικά, δήλωσε: «Δεν είναι απάντηση οι καταλήψεις. Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία, δεν νοείται να διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους διευθυντές Εκπαίδευσης και τους περιφερειακούς διευθυντές. Δεν γίνεται οποιοσδήποτε να εμποδίζει άλλον στην πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ανοιχτά σχολεία, εμπιστοσύνη στην εκπαιδευτική διαδικασία».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share