Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Συναγερμός για το 2ο κύμα της πανδημίας - Η νέα κυβερνητική προειδοποίηση

Αυτά είναι τα τωρινά δεδομένα

25 Σεπτεμβρίου 2020 21:37
Κορωνοϊός: Συναγερμός για το 2ο κύμα της πανδημίας - Η νέα κυβερνητική προειδοποίηση
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμός έχει σημάνει για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας, έστω κι αν τα νούμερα ήταν ελαφρώς καλύτερα για την Παρασκευή (25/9), με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να το θεωρεί εξίσου επικίνδυνο με το πρώτο, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε την κυβερνητική προειδοποίηση για το lockdown.

Το δεύτερο κύμα δημιουργεί μεγάλη ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όλοι θέλουν να αποφύγουν το lockdown και προτελευταίο μέτρο είναι το κλείσιμο των σχολείων, είπε και πρόσθεσε ότι ο ιός παραμένει επικίνδυνος όσο και στο πρώτο κύμα.

Αναφερόμενος στα σημερινά νέα κρούσματα είπε ότι τα 163 από τα 286 συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι στην Αττική. Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Αττική συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας εξακολουθώντας να παράγει την πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια. Επίσης, είπε ότι θα υπάρχουν καθημερινές παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ στο κέντρο όπως έγινε σήμερα στην Κυψέλη.

Το βασικό σημείο είναι να υπάρξει μια ισορροπία μέχρι το εμβόλιο ανέφερε ενώ επανέλαβε τη σημασία χρήσης μάσκας και κάλεσε εκ νέου τους ηλικιωμένους με υποκείμενο νόσημα να συνεχίσουν να αυτοπροστατεύονται.

Σε ερώτηση που του έγινε για τη χρήση sms όπως την προηγούμενη περίοδο ο κ. Μαγιορκινης είπε ότι τόσο αυστηρά μέτρα όσο αυτό δεν είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Έχουμε ακόμα πολλές επιλογές στη φαρέτρα μας, πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τόνισε.

«Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα»

Πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να γίνει στην καθιερωμένη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός είναι “αυτοπεριορισμός ή καραντίνα”. Ένα δίλημμα που μπορεί να φαίνεται ότι αφορά πρωτίστως τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές αλλά μας αφορά όλους, σε όποια περιοχή της χώρας κι αν μένουμε», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Και προσέθεσε ότι την απάντηση σε αυτό το δίλημμα «καλούμαστε να την δώσουμε με πράξεις γιατί η επιτυχία ακόμα και του πιο αποδοτικού μέτρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την εφαρμογή του και για να πετύχουν τα μέτρα τον στόχο τους χρειάζεται η συμμετοχή όλων γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές και από αυτήν τη φάση της πανδημίας».

Στην συνέχεια ανέλυσε τα νέα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. διαβάστε τα αναλυτικά εδώ) για να γίνει στην συνέχεια ξεκάθαρος σχετικά με το αν η λογική του διλήμματος του πρωθυπουργού θα ακολουθηθεί και μετά τις 4 Οκτωβρίου και αφορά και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε προσφυγικές δομές.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως «το δίλημμα του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρο. Παίρνουμε μέτρα για να μην χρειαστεί να πάρουμε άλλα. Αυτή τη στιγμή, σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε ειδικά στην Αττική, το ζήτημα είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα, να αυτοπεριοριστούμε. Εφόσον τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν θα δούμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα, αν φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν μπορεί να αποδώσει κανένα μέτρο προφανώς θα πάμε στην ύστατη λύση που είναι το θέμα της καραντίνας».

Το σχόλιο για την Αττική

Ερωτηθείς ποιες θεωρεί μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης στην Αττική με βάση τις ιχνηλατήσεις που γίνονται σε καθημερινό επίπεδο ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια κατηγορία που εξαιρείται σε αυτό. «Υπάρχει μια κινητικότητα και ένα ιδιαίτερο φορτίο στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και σε συγκεκριμένες περιοχές. Κάποιες από αυτές τις ιχνηλατήσεις προφανώς έχουν σημείο αναφοράς τους συμπολίτες μας που είναι μετανάστες.

Η στρατηγική μας στις περιπτώσεις αυτές είναι μια στρατηγική συνολική η οποία αφορά σε μέτρα τα οποία εφαρμόζονται ήδη με ελέγχους από το υπουργείο Υγείας, με αστυνόμευση μεγαλύτερη των χώρων που μπορεί να δημιουργηθούν συναθροίσεις με σκληρές, αυστηρές ιχνηλατήσεις στο κομμάτι των κρουσμάτων και ιδιαίτερα των στενών επαφών», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι είναι ένα πακέτο μέτρων το οποίο έχει εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους της Αττικής και το οποίο φέρνει αποτελέσματα.

«Είμαστε σε καθημερινή, αγαστή συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και οι πρωτοβουλίες που παίρνονται είναι πρωτοβουλίες που νομίζω ότι θα φέρουν αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι όλοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα και ειδικά όλοι οι κάτοικοι της Αττικής», επισήμανε.

Ο αυτοπεριορισμός και οι μετανάστες

Ερωτηθείς πώς θα αυτοπεριοριστούν οι συμπολίτες μας μετανάστες ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι γίνεται μία καμπάνια αυτή τη στιγμή σε 14 διαφορετικές γλώσσες και με επαφές με τους επικεφαλής των προσφυγικών και μεταναστευτικών κοινοτήτων. «Βεβαίως μπορούν να αυτοπεριοριστούν, βεβαίως η ιχνηλάτηση και οι έρευνες που κάνουμε σε σχέση με τις στενές τους επαφές είναι πολύ πιο αυστηρές», υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να μένουμεστο κομμάτι των μεταναστών και των προσφύγων.

«Αυτή τη στιγμή το μεγάλο στοίχημα είναι ένα στοίχημα που καλούμαστε όλοι να το κερδίσουμε διότι ακόμα και αν μεταξύ τους έχουν το οποιοδήποτε transmission (σ.σ. μετάδοση) σε κάθε περίπτωση η δική μας συμπεριφορά, επιλογή η δική μας εφαρμογή των μέτρων ή όχι θα κρίνει αν αυτό το transmission θα περάσει και στον υπόλοιπο πληθυσμό», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι «αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο πολύ κρίσιμο που όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ένα πράγμα, αν για 14 μέρες όλοι έχουμε τη μάσκα μας, τηρούμε τις αποστάσεις, έχουμε τα αντισηπτικά μας είναι η μεγαλύτερη απάντηση σε οποιαδήποτε προοπτική του lockdown. Δεν θα χρειαστεί. Τελειώνουμε τον ιό. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει συντεταγμένα, συγκροτημένα όπως στο παρελθόν το έχει κάνει με μεγάλη επιτυχία η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να μπορέσουμε να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share