Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νίκος Χαρδαλιάς: Τα δύο νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι - Η απάντησή του για το ενδεχόμενο νέου lockdown!

Όλα όσα είπε

25 Σεπτεμβρίου 2020 14:46
Νίκος Χαρδαλιάς: Τα δύο νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι - Η απάντησή του για το ενδεχόμενο νέου lockdown!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

«Eίμαστε μακριά από ένα lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Έχουμε πολλά ακόμη μέτρα να εφαρμόσουμε, αν χρειαστεί, πριν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Όταν ρωτήθηκε ποια άλλα μέτρα πιθανολογεί ότι μπορεί να εφαρμοστούν, έφερε ως παράδειγμα την καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, και στους εξωτερικούς ή μέτρα που θα αφορούν ηλικιακές ομάδες πληθυσμού, όπως άνω των 65 ετών.

«Συνεχώς, κάθε ώρα και κάθε στιγμή αξιολογούνται τα στοιχεία από όλους τους αρμόδιους επιστήμονες, μελετάμε την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και το τι ακριβώς μέτρα θα παρθούν θα γίνει με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης στιγμής», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Ενώ, έντονος σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες από το βίντεο που έχει γίνει viral στο διαδίκτυο και δείχνει τον Νίκο Χαρδαλιά να φιλά το χέρι ιερέα στην Καρδίτσα.

Σωτήρης Τσιόρδας: Η απάντησή του για τη λήψη νέων μέτρων!

Στην Κυψέλη όπου γίνονται στοχευμένα τεστ κορωνοϊού από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ βρέθηκε πριν από λίγο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Η επιδημία είναι τοπική και πρέπει να εντείνονται οι έλεγχοι που γίνονται», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα κατά του κορωνοϊού απάντησε: «Αυτό το μέτρο των τεστ είναι από τα πιο σημαντικά». Ενώ, έντονο είναι το παρασκήνιο σχετικά με τις δύο διαφωνίες που έχει με την Κυβέρνηση με αποτέλεσμα την οικειοθελή «οπισθοχώρησή» του.

Σωτήρης Τσιόδρας: Όσα είπε για το εμβόλιο του κορωνοϊού και την μάσκα

Στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι τα 97 εξ των 207 κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Αττική. Παράλληλα, εξήγησε ότι οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να προβληματίζονται από τα κρούσματα σε κλειστές δομές. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, σημείωσε, αναφερόμενος στη διασπορά.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.

Όπως είπε, αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. «Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης» υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας ότι ήδη κυκλοφορούν πολλά σχετικά fake news ανά τον κόσμο.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, εξηγώντας ότι τα μικροσταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας όταν μιλάμε, μπορεί να φτάσουν σε απόσταση οκτώ μέτρων, εάν δεν φοράμε μάσκα.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής τόνισε πως επιζητούμε σαν ανθρωπότητα την πλήρη ολοκλήρωση των διεθνών μελετών ώστε ο κόσμος να εμβολιαστεί με ασφάλεια με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. «Πρέπει να μιλάμε με δεδομένα, με ανησυχεί η απροθυμία των ανθρώπων να τα ακούσουν για ιδεολογικούς και άλλους λόγους που αφορούν το περιβάλλον τους και όχι τη δημόσια υγεία» διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων λίγο μετά τις ανακοινώσεις για την ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων και ενώ μετράμε ήδη πολλά θύματα κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας θα απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Για την μάσκα είπε ότι πρέπει να γίνεται σωστά και πως τα σταγονίδια από ένα φτάρνισμα μπορεί να φτάσουν και τα 8 μέτρα. Η μάσκα προτείνεται από τον ΠΟΥ και την Unicef. Μόνη της όμως δεν προστατεύει αλλά πρέπει να γίνεται και αερισμός των χώρων. Ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια και η μάσκα προστατεύει αυτόν που την φοράει και πιο πολύ τους άλλους. Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι, είπε ακόμα. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα με την πληροφόρηση.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μπορούμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά για την χρήση μάσκας αντί να τα τιμωρούμε. Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά, είπε, θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε τον φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά.

Θεωρώ τη μάσκα μαχαίρι με δυο όψεις για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και τώρα στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Χαρακτήρισε την μάσκα ένα προσωπικό lockdown, ένα αναγκαίο κακό.

Ο κ. Τσιόδρας έκλεισε με μια ευχή: «Με ένα ασφαλές εμβόλιο να τελειώσουν όλοι αυτοί οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας και να δούμε ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά. Έχω κρατήσει απόσταση από δημόσιες εμφανίσεις γιατί έχω επικεντρωθεί στην μελέτη με τους συναδέλφους μας ειδικούς για να μάθουμε περισσότερα για τον ιό. Η επιτροπή μας επεξεργάζεται όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνεργασία με την εθνική επιτροπή εμβολίων εξετάζουμε τα εμβόλια που είναι σε κλινικές δοκιμές. Για τον λόγο αυτό και άλλοι συνάδελφοι έχουν αναλάβει κατά καιρούς την ενημέρωσή σας».

Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος θα μάθει να ζει με την πανδημία και όλοι πρέπει να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Να ακούμε τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες, είπε κλείνοντας.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Κορωνοϊός: Στο «πορτοκαλί» η Αττική - Αναλυτικά τα νέα μέτρα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι

«Επιδημία» λουκέτων σε σχολεία λόγω κορωνοϊού - Αναλυτικά η λίστα

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share