Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Πού ήταν το επίκεντρο;

24 Σεπτεμβρίου 2020 17:58
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Σεισμός σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη, ενώ λίγο νωρίτερα σεισμική δόνηση είχε σημειωθεί και στη Λευκάδα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, η δόνηση σημειώθηκε στις 4:38 και είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα και το επίκεντρο στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Σεισμός στην Αλβανία

Σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/9), στη 01:25 (02:25 ώρα Ελλάδος), στην Αλβανία. Με τον Εγκέλαδο να «ταρακουνάει» χθες και την χώρα μας!

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 5 χλμ. Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης εντοπίζεται στα 29 χλμ. νοτιοδυτικά του Ελμπασάν.

H αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 4,3 Ρίχτερ και επίκεντρο τα 139 χλμ. βόρεια των Οθωνών.

Σεισμός πρόβλεψη: «Καμπανάκι» από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο για τις Αλκυονίδες νήσους

Έντονη ανησυχία εξέφρασε ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για τη σεισμική δραστηριότητα στις Αλκυονίδες νήσους. Ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε ότι η σεισμική δράση είναι αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και πρότεινε την τοποθέτηση φορητών σεισμογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αλκυονίδες νήσοι αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου και ήταν το επίκεντρο του σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αναλυτικά, στην ανάρτησή του ο Γ. Παπαδόπουλος έγραψε:

«ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ!

Η σεισμική δράση στον Ανατ. Κορινθιακό το τελευταίο 2μηνο είναι αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Εισηγήθηκα στο Αστεροσκοπείο να τοποθετήσει φορητούς σεισμογράφους για καλύτερη παρακολούθηση. ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑ. Έκαναν και δημόσια ανακοίνωση, παρέλειψαν να αναφέρουν ποιος το εισηγήθηκε….δεν πειράζει…η ουσία μετράει. Υπάρχει και δίκτυο μαγνητομέτρων εκεί από το 2011. Τώρα είναι τα δύσκολα. Δηλαδή, η από εδώ και πέρα αξιολόγηση, γιατί η καταγραφή μόνη της δε λέει τίποτα. Όταν χρειαστεί θα επανέλθω».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share