Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Στους 364 οι νεκροί στην Ελλάδα - 7 θάνατοι σε λίγες ώρες

Μεγαλώνει η τραγική λίστα

24 Σεπτεμβρίου 2020 13:39
Κορωνοϊός: Στους 364 οι νεκροί στην Ελλάδα - 7 θάνατοι σε λίγες ώρες
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Επτά ασθενείς έχουν χάσει σήμερα (24/9) τη ζωή τους από κορωνοϊό μέσα σε λίγες ώρες. Τελευταίο θύμα ένας 68χρονος με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ.

Νωρίτερα στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, «έφυγε» από τη ζωή, ένας άντρας 67 ετών, χωρίς να έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα υποκείμενα νοσήματα.

Ακόμα ένας θάνατος καταγράφηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, καθώς την τελευταία του πνοή άφησε ένας 84χρονος άντρας, με υποκείμενα νοσήματα.

Στο νοσοκομείο της Καβάλας «έφυγε» από τη ζωή, ένας 76χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ενώ μια γυναίκα 86 ετών πέθανε στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ακόμα μια γυναίκα 74 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με υποκείμενα νοσήματα, «έφυγε» από τη ζωή.

Στις 9:30 το πρωί στο νοσοκομείο Λάρισας έφυγε ένας ακόμη άντρας 63 ετών, ο οποίος είχε και εκείνος υποκείμενα νοσήματα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε πλέον τους 364.

Κορωνοϊός: Τα 6+1 στοιχεία που έφεραν τον συναγερμό - Πιο κοντά το lockdown

Το καμπανάκι έχει πλέον χτυπήσει δυνατά και η Αττική βρίσκεται πάρα πολύ κοντά σε ένα τοπικό lockdown, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά έχουν τριψήφιο αριθμό.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους λοιμωξιολόγους είναι ο διπλασιασμός του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ μέσα στον Σεπτέμβριο που αγγίζουν τα επίπεδα Απριλίου.

Κορωνοϊός: Τα επτά στοιχεία που έφεραν τον συναγερμό

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας αναφέρθηκε στα επτά στοιχεία της επιδημίας που είναι άσχημα. Αυτά είναι:

  1. αύξηση κρουσμάτων
  2. θάνατοι
  3. εισαγωγές στα νοσοκομεία
  4. διασωληνώσεις
  5. κάλυψη κλινών ΜΕΘ
  6. ποσοστό δειγμάτων που βγαίνουν θετικά
  7. δείκτης R

Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην πάμε στο lockdown, όμως τα πράγματα δεν είναι καλά.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος. Δεν έχει φτάσει στο κόκκινο, αλλά είναι σημαντικός και η δυναμική είναι αυξητική. Αν δούμε ότι ο αριθμός αυξάνει ή παραμένει σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα, θα πάρουμε την επόμενη δέσμη μέτρων», είπε και πρόσθεσε:

«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα εξαρτάται από τα δεδομένα που θα έχουμε την προσεχή εβδομάδα. Θα ξέρουμε πού πάει το πράγμα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Στην Αττική υπάρχει πρόβλημα».

Κορωνοϊός: Ανησυχία προκαλούν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι

Η δραματική αύξηση των διασωληνωμένων μέσα στον Σεπτέμβριο είναι ένα από τα στοιχεία που ανησυχούν τους επιστήμονες και την κυβέρνηση.

Ενδεικτικό είναι πως στις αρχές Σεπτεμβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 38, ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε κι έφτασε τους 79.

Ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων κατεγράφη στις 5 Απριλίου, όταν στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι βρίσκονταν 93 άτομα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έκτοτε άρχισε να πέφτει.

Κορωνοϊός: Πιέζονται οι ΜΕΘ των νοσοκομείων

Η κατάσταση στις ΜΕΘ αντικατοπτρίζει την πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας. Χθες η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ανακοίνωσε εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν άλλα 42 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ και στους θανάτους

Την ίδια ώρα, ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τους θανάτους από κορωνοϊό μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ήδη έχουν καταμετρηθεί 86 θάνατοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ τον Απρίλιο είχαν καταγραφεί συνολικά 91, που είναι και το αρνητικό ρεκόρ ανά μήνα, από την αρχή της πανδημίας.

Χθες μόνο καταγράφηκαν άλλοι πέντε θάνατοι, με τελευταίο θύμα έναν 52χρονο στο νοσοκομείο «Γεννηματά» ανεβάζοντας το σύνολο στα 357 από την αρχή της πανδημίας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share