Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας: Ποιοι θα υπηρετούν 12 μήνες και ποιοι 9;

Τι προβλέπεται;

23 Σεπτεμβρίου 2020 21:07
Αύξηση της στρατιωτικής θητείας: Ποιοι θα υπηρετούν 12 μήνες και ποιοι 9;

Λόγο για αύξηση της στρατιωτικής θητείας κάνει η Κυβέρνηση, ενώ πριν λίγο καιρό λόγος γινόταν για υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Όσον αφορά την στρατιωτική θητεία, οι Επιτελείς φέρονται να έχουν εισηγηθεί αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες στον Στρατό Ξηράς, να πάει δηλαδή στους 12, όπως ακριβώς στο Ναυτικό και την Αεροπορία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που αποκτά προβάδισμα είναι αυτό της διζωνικής θητείας. Τι σημαίνει αυτό; Όσοι επιλέγουν να πάνε στα σύνορα θα υπηρετούν 9 μήνες, ενώ όσοι πάνε στα αστικά κέντρα θα υπηρετήσουν 12.

Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία και για ποιες Εκπαιδευτικές Σειρές Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) θα ισχύσει.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, εξετάζεται και υποχρεωτική στράτευση των νέων όταν τελειώνουν το Λύκειο, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου. Εντούτοις, το ενδεχόμενο αυτό έχει και πολλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα την έλλειψη στρατιωτών με σπουδές... γιατρούς, πληροφορικάριους, τεχνίτες που είναι απαραίτητοι σε κάθε στρατιωτική Μονάδα.

Σε ποιές χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία;

Στην Ελλάδα και την Κύπρο το έχουμε λίγο...στάνταρ, αλλά η στρατιωτική θητεία μόνο δεδομένη δεν είναι για την υπόλοιπη Ευρώπη!

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έχουν καθαρά επαγγελματικό - μισθοφορικό στρατό, ενώ υπάρχουν και χώρες χωρίς καθόλου ένοπλες δυνάμεις.

Για να τα δούμε όμως πιο συγκεκριμένα:

Η αντιστοιχία χρώματος - θητείας έχει ως εξής:

Όπως βλέπουμε, η Ισλανδία δεν διαθέτει καν ένοπλες δυνάμεις. Αντίστοιχα και η Ανδόρρα, το Λιχτενστάιν και το Βατικανό, τα οποία δεν διακρίνονται στον χάρτη.

Μη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία έχει η συντριπτική πλειοψηφία της ηπείρου με Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σαν Μαρίνο, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Λουξεμβούργο και Λετονία να την έχουν απορρίψει.

Σχέδιο για κατάργηση έχουν επίσης η Ουκρανία και η Μολδαβία.

Ακολουθούν κάποιες χώρες στις οποίες υπηρετεί λιγότερο από το 20% του στρατεύσιμου πληθυσμού, ούτως ώστε να υπάρχει ένας μίνιμουμ αριθμός. Αυτές είναι η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Τέλος, αυτές που έχουν υποχρεωτική στράτευση είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία, η Ελβετία και η Φινλανδία. Βέβαια, όλες οι χώρες πλην της Ελλάδας δίνουν την επιλογή ένοπλης, άοπλης ή πολιτικής θητείας με ανάλογο διάστημα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share