Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σενάριο «βόμβα» για lockdown στην Αττική από την Παρασκευή! (Video)

Τι λένε οι πληροφορίες

23 Σεπτεμβρίου 2020 09:26
Σενάριο «βόμβα» για lockdown στην Αττική από την Παρασκευή! (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Το ενδεχόμενο να επιβάλει lockdown στην Αττική, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, εξετάζει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Λάππα που μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης το Mega.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά αυτό θα είναι για 14 ημέρες και αν τελικά αποφασιστεί θα τεθεί σε εφαρμογή είτε από την Παρασκευή, είτε από την Δευτέρα, όπως γίνεται με τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα. Επίσης, ιδιαίτερα ανήσυχος σχετικά με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην Αττική εμφανίστηκε και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας

Το ενδεχόμενο αυτό, κερδίζει... έδαφος όχι τόσο επειδή μαζεύεται κόσμος στις πλατείες, αλλά επειδή τα κρούσματα συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και το σύστημα υγείας αρχίζει και πιέζεται με τους διασωληνωμένους.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το σενάριο να γίνει τοπικό lockdown στα πρότυπα της Μαδρίτης, ωστόσο όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν υπάρχει πρωτόκολλο για κάτι τέτοιο και δεν μπορεί να γίνει στην χώρα μας.

Μην κάνετε το λάθος να τη φορέσετε: Η μάσκα-υπερμεταδότης του ιού που "σκορπάει" τον κορωνοϊό

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην ζωή μας. Το social distancing και το συχνό πλύσιμο των χεριών έχει γίνει καθημερινότητα- και ορθότατα, μιας και πρέπει να τηρούμε τους κανόνες, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην κοινωνία.

Ένα ακόμα ολόσωστο μέτρο που οφείλουμε όλοι μας να τηρούμε είναι η χρήση της μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και σε εξωτερικούς όταν παρατηρείται το φαινόμενο του συγχρωτισμού.

Οι μάσκες (ιδίως αν φοράνε και τα 2 άτομα, φερ’ ειπείν, που μιλάνε και έρχονται σ’ επαφή) «ρίχνουν» κατακόρυφα τη μεταδοτικότητα, διατηρώντας μας ασφαλείς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όλοι οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ξανά και ξανά πως είναι το νο1 όπλο μας απέναντι στην πανδημία.

Ωστόσο, υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος μάσκας που όχι απλά δεν προστατεύει, αλλά είναι υπερμεταδότης του ιού. Για την ακρίβεια, το να τη φοράς είναι χειρότερο κι από το να μη φοράς καθόλου!

Μια μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke εξέτασε ποιοι τύποι μάσκας είναι πιο αποτελεσματικοί.

Οι ειδήμονες χρησιμοποίησαν μια ακτίνα λέιζερ και μια κάμερα για να ανιχνεύσουν τον αριθμό των σταγονιδίων που «εκτοξεύονται» από το στόμα ενός ατόμου την στιγμή που φορούσε μάσκα. Η κάμερα χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή ενός βίντεο σταγονιδίων που εκπέμπονται, ενώ ο φορέας προφέρει μια απλή πρόταση.

Για κάθε μάσκα αυτό το πρωτόκολλο επαναλήφθηκε από 10 φορές και οι λοιμωξιολόγοι χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο υπολογιστή για να μετρήσουν τον αριθμό των σωματιδίων σε κάθε βίντεο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με νέα απόφαση της κυβέρνησης θα περνούν από αυτόφωρο οι αρνητές της μάσκας.

Τι έδειξαν τ’ αποτελέσματα;

Από τα 14 καλύμματα προσώπου που δοκιμάστηκαν στο προαναφερθέν «τεστ», τα δύο λιγότερο αποτελεσματικά αποδείχτηκε πως ήταν οι γκέτες λαιμού και οι μπαντάνες.

Μάλιστα, η γκέτα λαιμού οδήγησε σε μετάδοση σταγονιδίων 110%, δηλαδή 10% υψηλότερη από ό,τι αν ο χρήστης δε φορούσε καθόλου μάσκα!

Δείτε παρακάτω την σχετική φωτογραφία με τις μάσκες με την καλύτερη απόδοση και το επεξηγηματικό σχόλιο για την κάθε μία ξεχωριστά:

  • Προσαρμοσμένη μάσκα N95, χωρίς βαλβίδα εκπνοής (# 14)
  • Χειρουργική μάσκα τριπλού στρώματος (# 1)
  • Χειροποίητη μάσκα με κομμάτι πολυπροπυλενίου ανάμεσα σε δύο στρώματα βαμβακερού υφάσματος (# 5)
  • Μάσκα διπλού στρώματος από πολυπροπυλένιο, από ύφασμα ποδιάς
  • Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων (#13)
  • Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων (#7)
  • Μάσκα N95 με βαλβίδα εκπνοής (#2)
  • Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων, τύπου Olson (#8)
  • Μάσκα με μονή στρώση Maxima AT (#6)
  • Βαμβακερή μάσκα 1 στρώσης (#10)
  • Βαμβακερή μάσκα 2 στρώσεων (#9)
  • Πλεκτή μάσκα (#3)
  • Μπαντάνα διπλής στρώσης (#12)
  • Γκέτα λαιμού από fleece (#11)
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share