Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Η ημερομηνία ορόσημο για να «κλειδώσει» ή όχι το 14ήμερο lockdown στην Αττική - H δήλωση «πάσα» του Χρήστου Σταϊκούρα (Video)

Οι προβληματισμοί των επιστημόνων

23 Σεπτεμβρίου 2020 08:02
Κορωνοϊός: Η ημερομηνία ορόσημο για να «κλειδώσει» ή όχι το 14ήμερο lockdown στην Αττική - H δήλωση «πάσα» του Χρήστου Σταϊκούρα (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Έως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαριστούν πολλά σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού στην Αττική.

Τότε θα “μετρηθούν” τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα και θα φανεί εάν υπάρχει περιθώριο να συγκρατηθεί ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων, ο οποίος και χθες χτύπησε “καμπανάκι” για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας: 210 από τα συνολικά 346 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ καταγράφηκαν στην Αττική.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, πως ο αριθμός των ατόμων είναι διασωληνωμένοι έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις, κάτι που είναι ένα από τα σημεία της πανδημίας που προβληματίζει. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι τα κρούσματα στην Αττική παραμένουν στα ίδια -υψηλά- επίπεδα, καθώς το 50% (και παραπάνω το τελευταίο διάστημα) σε ημερήσια βάση αφορά το λεκανοπέδιο.

Ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε συγκεκριμένα ότι δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε διεθνής εμπειρία για lockdown στην Αττική σε επίπεδο δήμων.

Και σε κεντρικό επίπεδο πάντως, στην κυβέρνηση λογαριάζουν ιδιαίτερα τις συνέπειες που θα έχει ένα lockdown στην οικονομική δραστηριότητα, αν και η σκέψη για ένα καθολικό lockdown 2-3 εβδομάδων, όπως στο Ισραήλ, ακούστηκε στις συσκέψεις του Μαξίμου, συνοδευόμενη από το επιχείρημα ότι είναι χειρότερη για την οικονομία η αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων και μάλιστα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και διαφορετική διάρκεια.

Η δήλωση, βέβαια, του Χρήστου Σταϊκούρα (Σκάι) ότι «η ελληνική οικονομία αντέχει ένα lockdown» προκάλεσε σε πολλούς απορίες, την ώρα που η κυβέρνηση δεν συζητά ως ενδεχόμενο το lockdown παρά μόνον στην περίπτωση πλήρους κατάρρευσης του συστήματος υγείας. Όμως, ο υπουργός Οικονομικών θέλησε έτσι να καθησυχάσει και πως υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων εάν οδηγηθούμε σε ακραία μέτρα, αλλά και τις ίδιες τις αγορές, οι οποίες δείχνουν να επηρεάζονται σημαντικά από τους φόβους για ένα γενικευμένο lockdown, όπως αυτό της πρώτης περιόδου της πανδημίας.

Καθηγητής Βατόπουλος: Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε το lockdown

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος σχολίασε όλες τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τον κορονοϊό στη χώρα μας και τόνισε πως «στο χέρι μας είναι να αποφύγουμε το lockdown».

Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε πως «έχουμε σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους» και πως το σύστημα υγείας υφίσταται μεγάλη πίεση, ενώ όσον αφορά στο πώς εξελίσσεται η δυναμικότητα του ιού, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «το νόσημα δεν είναι από την πρώτη μέρα βαρύ, 5 έως 6 ημέρες μπορεί να πάει ελαφριά και μετά να εξελιχθεί».

Τέλος, όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής ανέφερε πως «τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό λιγότερο» και ότι «η Πολιτεία δεν έχει δυνατότητα για περισσότερες σχολικές αίθουσες».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share