Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Παίρνει σκληρά μέτρα ξανά στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον - Προοπτική μέχρι και για 6 μήνες

Θα τα ανακοινώσει στους πολίτες

22 Σεπτεμβρίου 2020 17:25
Κορωνοϊός: Παίρνει σκληρά μέτρα ξανά στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον - Προοπτική μέχρι και για 6 μήνες
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σκληρά μέτρα παίρνει και πάλι στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχοντας μάλιστα προοπτική για 6 ολόκληρους μήνες, με τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητά από τα μπαρ να κλείνουν νωρίτερα και από τους πολίτες να προβαίνουν σε τηλεργασία.

Μετά την προειδοποίηση των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση ότι ο αριθμός των θανάτων μπορεί να αυξηθεί πολύ αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, ο Τζόνσον, για τον οποίο πρόσφατα είχαν υπάρξει φήμες περί παραίτησης, δεν προχώρησε στην ανακοίνωση ενός νέου, πλήρους lockdown, όπως είχε κάνει τον Μάρτιο, αλλά είπε πως θα αναληφθεί περαιτέρω δράση αν η ασθένεια δεν κατασταλεί.

«Διατηρούμε το δικαίωμα να αναπτύξουμε μεγαλύτερη δύναμη πυρός με σημαντικά μεγαλύτερους περιορισμούς», είπε ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων έπειτα από έκτακτες συναντήσεις που είχε με υπουργούς και ηγέτες των αποκεντρωμένων κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. «Θα μπορέσουμε να το αποτρέψουμε μόνο αν τα νέα μέτρα μας λειτουργήσουν και η συμπεριφορά μας αλλάξει». Είπε πως η Βρετανία έχει φθάσει ένα επικίνδυνο σημείο όπως χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία.

«Δεν θα περιορίσουμε καμία προσπάθειας στην ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών, νέων μορφών μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, αλλά, αν δεν έχουμε χειροπιαστή πρόοδο, θα πρέπει να θεωρήσουμε πως οι περιορισμοί που ανακοίνωσα θα παραμείνουν σε ισχύ ίσως για έξι μήνες».

Μερικές μόνο εβδομάδες αφότου κάλεσε τους πολίτες να αρχίσουν να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας, ο Τζόνσον συνέστησε στους εργαζομένους σε γραφεία να παραμείνουν στο σπίτι εάν μπορούν. Είπε ότι όλες οι παμπ, τα εστιατόρια και άλλοι χώροι φιλοξενίας θα κλείνουν από την ερχόμενη Πέμπτη στις 10.00 μ.μ. και ότι θα επιτρέπεται μόνο η εξυπηρέτηση καθημένων. «Λυπάμαι που αυτό μπορεί να πλήξει πολλές επιχειρήσεις που μόλις είχαν αρχίσει να στέκονται πάλι στα πόδια τους», είπε.

Η χρήση μάσκας θα είναι απαραίτητη στους περισσότερους χώρους, στις επιχειρήσεις που δεν θα τηρούν τους κανόνες θα επιβάλλονται πρόστιμα, και θα υπάρξει αυστηρότερη επιβολή του νόμου για τους πολίτες που δεν συμμορφώνονται, είπε, ενώ ο στρατός μπορεί να κληθεί ώστε να βοηθήσει να αποδεσμευθεί η αστυνομία. Ωστόσο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοικτά. Ο Τζόνσον θα απευθυνθεί στους Βρετανούς στις 22:00 ώρα Ελλάδας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share