Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα -Τι ζητάει από την Ελλάδα

Ραγδαίες εξελίξεις

22 Σεπτεμβρίου 2020 16:47
Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα -Τι ζητάει από την Ελλάδα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Eπικυρώθηκε η βούληση για έναν ελληνοτουρκικό διάλογο για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου στην τηλεδιάσκεψη, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες για την ανατολική Μεσόγειο. Με τον συναγερμό στο Αιγαίο να σημαίνει ξανά, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak, το Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια.

Στην τηλεδιάσκεψη όπως μεταδίδεται ήταν παρόντες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Χουλουσί Ακάρ και ο Ιμπραήμ Καλίν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Ερντογάν δήλωσε στους συνομιλητές του ότι το μομέντουμ της αποκλιμάκωσης πρέπει να διατηρηθεί με αμοιβαία βήματα για τη μείωση της έντασης και τη λειτουργία των διαύλων διαλόγου.

Ο Ερντογάν τόνισε πως οι ενέργειες για τη μείωση της έντασης και της έναρξης του διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να «προστατευθούν» με αμοιβαίο τρόπο και επεσήμανε πως η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στις διαπραγματεύσεις. «Οι προκλήσεις ενάντια στην κοινή λογική αποτελούν κίνδυνο».

Εξέφρασε την εκτίμησή του στη μεσολάβηση της Γερμανίας, ενώ ανέφερε πως μία διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, θα είναι προς όφελος όλων.

Δήλωσε ακόμα ότι εξαρτάται από την Ελλάδα πως θα αναθερμανθούν τα κανάλια διαλόγου και πως θα προχωρήσουν.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Μυστήριο με τις κινήσεις του Oruc Reis

Νέος συναγερμός σήμανε στο Αιγαίο, καθώς παράξενη κινητικότητα παρουσίασε το πρωί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας, κινήθηκε νοτιοανατολικά με μεγάλη ταχύτητα και εν συνεχεία επέστρεψε. Με τους Τούρκους πριν 3 μέρες να εκδίδουν νέα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά νότια της Λέσβου.

Δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για κάποια νέα αποστολή ή κινείται στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης και των δοκιμών που κάνει. Όπως σημειώνει ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να έχει τεθεί σε λειτουργία σε μια κρίσιμη στιγμή για την έναρξη των διερευνητικών και ενόψει της της Συνόδου Κορυφής προκειμένου η Τουρκία να δείξει ότι το παραμένει στην περιοχή και ανά πάσα στιγμή μπορεί να «επιστρατευτεί» για τους γνωστούς λόγους.

Διερευνητικές

Η είδηση έρχεται τη στιγμή που αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Η ελληνική πλευρά έκρινε ως βήμα αποκλιμάκωσης την αποχώρηση του Oruc Reis από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο μία επιστροφή του θα άλλαζε – εκ νέου – τα δεδομένα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share