Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πέθανε ο Τόλης Παπαγεωργίου

Θρήνος...

22 Σεπτεμβρίου 2020 11:20
Πέθανε ο Τόλης Παπαγεωργίου
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Έφυγε το απόγευμα της Δευτέρας από τη ζωή ο δημοτικός σύμβουλος Αριστοτέλη και Πρόεδρος του ελληνικού «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων», Τόλης Παπαγεωργίου. Θρήνος επικρατεί και στον καλλιτεχνικό κόσμο μετά τον χαμό πασίγνωστου ηθοποιού.

Ο Τόλης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Ιερισσό Χαλκιδικής και υπήρξε η ηγετική φυσιογνωμία των αγώνων κατά των μεταλλείων χρυσού σε Χαλκιδική και Θράκη.

Το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης πρόσφατα και ομόφωνα αποφάσισε να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη, αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή του στη δημιουργία και εξέλιξη του κινήματος κατά των χρυσωρυχείων σε Έβρο και Ροδόπη. Ο Τόλης Παπαγεωργίου ήταν παρών σε όλους τους αγώνες της περιοχής μας, όλα αυτά τα χρόνια, εμπνέοντας και δίνοντας δύναμη και ελπίδα στην τοπική κοινωνία για να συνεχίσει να παλεύει κατά της περιβαλλοντικής καταστροφής του τόπου.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος αναφέρει σε δήλωσή του πως «με θλίψη ενημερώθηκα για την απώλεια του Τόλη Παπαγεωργίου, που τον τελευταίο καιρό έδινε μια προσωπική άνιση μάχη, με την ίδια γενναιότητα και την υπερηφάνεια που χαρακτήριζαν όλους τους αγώνες του, γεγονός που του αναγνωρίζεται από όλους, είτε συμφωνούσαν, είτε διαφωνούσαν με τις απόψεις και τις επιλογές του. Ως Δήμαρχος, στο πρόσωπό του δεν αντιμετώπισα έναν αδιάλλακτο πολιτικό αντίπαλο, αλλά έναν συμπολίτη, συνεργάτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον οποίο μπορούσα να συζητώ, αντλώντας χρήσιμα στοιχεία ακόμα και μέσα από τις διαφωνίες μας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους αγαπημένους του».

Πέθανε ο Σάββας Παπαδόπουλος

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή ο λαογράφος, συγγραφέας, ερευνητής και εκπαιδευτικός Σάββας Παπαδόπουλος, από τον Μαυρόβατο Δράμας. Είχε ασχοληθεί συστηματικά με την ποντιακή λαογραφία, τη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού, την καταγραφή ποντιακών παραδοσιακών τραγουδιών, θεατρικών έργων αλλά και συνεντεύξεων ανθρώπων που γεννήθηκαν στον Πόντο. Ενώ, νέα τροπή παίρνει ο θάνατος της 30χρονης στην Αχαϊα.

Ο Σάββας Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1928 στο Μαυρόβατο Δράμας από γονείς καταγόμενους από το Καρακούρτ Καρς. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρουπόλεως. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1962-1964) και πήρε πτυχίο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο το 1978. Υπηρέτησε από το 1951 σε δημοτικά σχολεία του νομού Δράμας και από το 1972 της Θεσσαλονίκης. Το 1985 συνταξιοδοτήθηκε.

Διετέλεσε πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Δράμας (21 Ιανουαρίου - Νοέμβριο 1967). Ταξίδεψε δύο φορές στον Πόντο (1982 και 1989) και στην Τσάλκα της Γεωργίας (1989) για εθνογραφική και λαογραφική έρευνα. Από νωρίς επίσης επιδόθηκε στην έρευνα ψυχοπαιδαγωγικών ζητημάτων. Καρπός αυτών των ερευνών υπήρξε το πλήθος εισηγήσεων και ομιλιών του σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια, στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, καθώς και δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά.

Μερικά από τα συγγραφικά του έργα είναι τα εξής: Λαϊκή λατρεία του ποντιακού ελληνισμού, Ποντιακά λαογραφικά σύμμεικτα, Η ζωή μου στο Καρακούρτ του Καρς, Η Καλλίφυτος Δράμας, Ποντιακές λαϊκές διηγήσεις, Ο Μυλοπόταμος Δράμας, Ο Μαυρόβατος Δράμας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share