Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

«Lockdown» σε πλατείες και πάρκα: Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Όλα όσα έχουν πέσει στο τραπέζι

21 Σεπτεμβρίου 2020 17:12
«Lockdown» σε πλατείες και πάρκα: Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Στην κατάρτιση σχεδίου για ιδιότυπο «lockdown» σε πλατείες έχει προχωρήσει η Ελληνική Αστυνομία, ως έσχατη λύση για την αποφυγή συνωστισμών και περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στη ΓΑΔΑ με αντικείμενο την εφαρμογή των νέων οδηγιών συνάθροισης έως εννέα ατόμων.

Παρότι η ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της τήρησης των νέων μέτρων που ισχύουν από σήμερα, θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους, δεν αποκλείεται ωστόσο η λήψη νέων μέτρων - αντίστοιχων με εκείνα του περασμένου Μαρτίου.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:

  • «Κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  • Ομάδες έκτακτου «από-συγχρωτισμού» που θα περιλαμβάνει αστυνομικούς που θα σπεύδουν εγκαίρως σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
  • Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
  • Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών που θα γίνονται σε τουλάχιστον δύο ή τρεις γλώσσες.

Επιπλέον, η ΕΛΑΣ προσανατολίζεται σε:

  • Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
  • «Περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
  • Παραινέσεις προκειμένου να μην πωλούν οινοπνευματώδη σε περίπτερα και μίνι μάρκετ κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός.

"Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική γιατί...": Έκτακτη προειδοποίηση!

Τα πράγματα δεν πάνε καλά με την πανδημία είπε, μεταξύ άλλων, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό.

«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό» είπε ο κ. Σύψας μιλώντας στο Mega!

Ο καθηγητής επικαλέστηκε μάλιστα και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου».

Προειδοποίησε πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας - το lockdown» επισημαίνοντας ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση, ούτε έχει συζητηθεί στην Επιτροπή.

Κατά την άποψη του κ. Σύψα πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει». Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ούτε καν έχει συζητηθεί στην επιτροπή.

«Πρέπει να δούμε αυτή την εβδομάδα την πορεία της επιδημίας και αν η εξέλιξη συμφωνεί με τις προβλέψεις του ECDC και είναι αρνητική θα πρέπει να πάρουμε τα πιο σκληρά μέτρα τώρα» τόνισε.

«Απόσταση, μάσκες, πλύσιμο χεριών και αποφυγή συνωστισμών. Αν κάνουμε αυτά τα 4 πράγματα όλοι μας, θα πέσει η επιδημία» επισήμανε.

Η Αττική είναι στο πορτοκαλί χρώμα και εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και η Αττική φθάσει στο «κόκκινο» τότε θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα, είπε. «Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα κλείσουν και τα σχολεία» είπε και υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας.

Δείτε τι δήλωσε αργότερα και στο Open το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share