Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

«Καμπανάκι» από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλεί μπιφτέκια κοτόπουλου με σαλμονέλα (photo)

«Μην τα καταναλώσετε»

21 Σεπτεμβρίου 2020 16:01
«Καμπανάκι» από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλεί μπιφτέκια κοτόπουλου με σαλμονέλα (photo)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προχωρά σε άμεση ανάκληση μπιφτεκιών κοτόπουλου στα οποία εντοπίστηκε σαλμονέλα. Επίσης, πριν λίγες μέρες είχε ανακληθεί νοθευμένο μπαχαρικό!

Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη διενέργεια μικροβιολογικού ελέγχου για την ασφάλεια των τροφίμων, έγινε «δειγματοληψία κατεψυγμένου παρασκευάσματος από κρέας πουλερικών που προορίζεται να καταναλωθεί μαγειρεμένο» και διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού salmonella spp.

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΠΕΔΙΝΕΣ ΦΑΡΜΕΣ ΜΠΙΦΤΕΚΙA ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ» με ημερομηνία παραγωγής 13/02/20 και ημερομηνία λήξης 13/02/21, που παράγεται και συσκευάζεται στην Ε.Ε. από την εταιρεία Pimel Trading ltd., Vasil Aprilov Blvd. 157, Plovdiv, Βουλγαρία.

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μπιφτέκια κοτόπουλου

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Ανακλήθηκαν σουτζουκάκια με σαλμονέλα

Συναγερμό σήμανε ο ΕΦΕΤ, καθώς προχώρησε σε ανάκληση κατεψυγμένου προϊόντος με σουτζουκάκια, όπου βρέθηκε σαλμονέλα.

Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» προέβη σε δειγματοληψία παρασκευάσματος κρέατος με τα στοιχεία: ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙ 45 γρ. ΚΤΨ, αριθμού παρτίδας lot 24/20/50/35071004/0, με ημερομηνία ανάλωσης 12/06/2021 και ημερομηνία παραγωγής / κατάψυξης 12/06/2020, που παράγεται από την εταιρεία «ΦΑΕΘΩΝ Α.Β.Ε.Ε.», ενώ πρόσφατα έγινε συμπληρωματική ανάκληση προϊόντων σαλαμιού.

Σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για τον κορωνοϊό - «Κολλάει» μέσω των τροφών;

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο ΕΦΕΤ για τον κορωνοϊό, απαντώντας στο ερώτημα για το αν «κολλάει» μέσω των τροφών.

Ο ίδιος ο πρόεδρός του και καθηγητής διατροφής του ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Αντώνης Ζαμπέλας, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι είναι αβάσιμες οι φήμες που κυκλοφορούν για την μετάδοση του κορωνοϊού μέσω της τροφικής αλυσίδας παρά τα ανησυχητικά νέα που έχουν έρθει από την Κίνα και αφορούν τις γαρίδες και το κοτόπουλο.

Μπορεί οι Κινέζοι να βρήκαν ίχνη κορωνοϊού σε κοτόπουλα και γαρίδες που κάποιος άνθρωπος θα έπιασε ενώ είχε μολυνθεί με κορωνοϊό αλλά ο κορωνοϊός μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ώστε να προκαλέσει την λοίμωξη. Όπως εξηγεί ο Αντώνης Ζαμπελας για να υπάρξει πρόβλημα από το τρόφιμο -που μπορεί να έχει ίχνη κορωνοϊού -στον άνθρωπο θα πρέπει να υπάρχει ισχυρό ιικό φορτίο που θα πλήξει τον πνεύμονα. Προφανώς το τρόφιμο που καταναλώνουμε πηγαίνει στο γαστρεντερικό και δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον πνεύμονα.

Τέλος τα ίχνη στα τρόφιμα δεν είναι τόσο ισχυρά ώστε να προκαλέσουμε πρόβλημα στον οργανισμό. Κανένας λόγος για κινδυνολογία μέσω της τροφικής αλυσίδας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share