Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

"Βυθίστηκε" στο πένθος η Κατερίνα Σακελλαροπούλου: "Ήταν μέλος της οικογένειας μου..."

Η σπαρακτική της ανάρτηση

19 Σεπτεμβρίου 2020 18:18
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς έφυγε από την ζωή ένα πρόσωπο που είχε σαν οικογένεια της. Το μήνυμα της συγκινεί. Ωστόσο, ένα ιδιαίτερο μήνυμα έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγες ημέρες πριν σχετικά με το Καστελόριζο.

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ η διάσημη νομικός που πάλεψε όλη της τη ζωή για τα πολιτικά δικαιώματα, με έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών και των μαύρων, πετυχαίνοντας την αλλαγή πολλών σημαντικών νομοθεσιών που βρίσκονται σε ισχύ μέχρι και σήμερα, πριν διοριστεί ως ισόβια δικαστής από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, πέθανε σήμερα στα 87 της χρόνια.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε για το θάνατο της στο Facebook:

«H Ruth Bader Ginsburg, που πέθανε σήμερα στα 87 της χρόνια, υπήρξε για μένα το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη. Το πνεύμα, το θάρρος, η πίστη, με τα οποία η Notorious RBG, όπως την αποκαλούσαν, υπερασπίστηκε, ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993 μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων, τις φιλελεύθερες αξίες, τη δημοκρατία, είναι παροιμιώδη. Το ίδιο και η ακρίβεια των νομικών της κειμένων, η διαύγεια και η ορθότητα της γνώμης της, είτε ανήκε στην πλειοψηφία είτε, όπως πολύ συχνά, στη μειοψηφία των αποφάσεων.

Σακελλαροπούλου πένθος

Ήδη από τη δεκαετία του ’70, ωστόσο, ήταν η «ιέρεια της διαφωνίας», το οχυρό ενάντια στην αυθαιρεσία. Μια μικροκαμωμένη γυναίκα που ακτινοβολούσε αυτοπεποίθηση και νηφαλιότητα. «Μην αφήνεις να σε αποσπάσουν από τον σκοπό σου συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φθόνος, η μνησικακία», έλεγε, «γιατί καταβροχθίζουν την ενέργεια και τον χρόνο». Μια «αιώνια μαθήτρια», που δήλωνε ότι «το διάβασμα διαμόρφωσε τα όνειρά μου και το περισσότερο διάβασμα με βοήθησε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα» και που διατράνωνε ότι «πιστεύω βαθιά στη σημασία να ακούς και να μαθαίνεις από τους άλλους».

Μια πεισματάρα νομικός που στρατεύτηκε με την πλευρά της προόδου, της ελευθερίας, της αυτεξουσιότητας, παροτρύνοντας τους πολίτες «πολέμησε για τα ζητήματα που θεωρείς σημαντικά, καν’ το όμως με τρόπο που θα εμπνεύσει και άλλους να σε ακολουθήσουν».

Πενθώ την RBG σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου. Ήταν η εγγύηση της ισορροπίας, της Δικαιοσύνης και της αλήθειας, μια «ηθική δύναμη της φύσης», όπως την είπαν. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχασε το πολυτιμότερο, ίσως, μέλος του».

Πηγή: Youweekly.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share