Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Μακραίνει η "μαύρη λίστα" - Δύο νέοι θάνατοι από κορωνοϊό

Στους 330 συνολικά οι νεκροί

19 Σεπτεμβρίου 2020 14:39
Μακραίνει η
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα με τους νεκρούς στη χώρα μας από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς κόμη δύο άνθρωποι έχασαν τη μάχη το τελευταίο 24ωρο, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων καθημερινά είναι ραγδαία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 73χρονο που νοσηλευόταν στο Σωτηρία, σε απλή κλίνη Covid, ο οποίος απεβίωσε το απόγευμα της Παρασκευής και ο θάνατός του ανακοινώθηκε σήμερα, και για έναν 70χρονο που νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε ΜΕΘ του Ευαγγελισμού από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Τόσο ο 70χρονος άνδρας, που άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, όσο και ο 73χρονος έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Κορωνοϊός Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αυξάνεται η πιθανότητα επαναφοράς του SMS

Αυξάνεται η πιθανότητα επαναφοράς του SMS λόγω κορωνοϊού, όπως επιβεβαίωσε και ο Νίκος Χαρδαλιάς στην τελευταία ενημέρωση, τονίζοντας πως θα εφαρμοστεί το μέτρο, αν χρειαστεί, με τα κρούσματα ειδικά στην Αττική να αυξάνονται.

«Η χρήση SMS γενικότερα είναι ένα εργαλείο για το οποίο χρειάζονται οι προϋποθέσεις για να μπορέσει να είναι αποτελεσματικό. Προφανώς είναι ένα εργαλείο δουλειάς είναι ένα εργαλείο υπενθύμισης και στην φάση αυτή είναι ένα εργαλείο που εφόσον φτάσουμε και μπορέσουμε και κατηγοριοποιήσουμε κάποια δεδομένα ή κάποιες κατηγορίες τις οποίες τις παρακολουθούμε καθημερινά, μπορεί και να το χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας - Τα νέα για το εμβόλιο

Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας, μετά και τα νέα δεδομένα για τον κορωνοϊό, κάτι που παραδέχθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην τελευταία ενημέρωση, αναφέροντας και νεότερα για το εμβόλιο.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για ανησυχητική αυξητική τάση των κρουσμάτων, με επίκεντρο να είναι η Αττική.

Η αύξηση των κρουσμάτων εμπίπτει με την επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές, σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφονται τάσεις υπέρβασης από την προηγούμενη εβδομάδα και διπλασιασμός στην Αττική, στοιχεία που ανησυχούν, αλλά και πιέζουν το σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, ο ίδιος επανέλαβε ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, σημειώνοντας πως ενισχύονται οι συστάσεις σε όσους είναι πάνω από 65 ετών.

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε και το πότε θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή των πρόσφατα ειλημμένων μέτρων.

Στον αριθμό των κρουσμάτων τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν τις πρώτες δέκα ημέρες με δύο εβδομάδες από τη λήψη τους.

Ωστόσο, στον αριθμό των διασωληνωμένων αυτό θα χρειαστεί λίγο καιρό παραπάνω και συγκεκριμένα σε 20 με 30 ημέρες.

Εξελίξεις με το εμβόλιο της Moderna

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι αναμένει να παρασκευάσει 20 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού εμβολίου της για τον κορωνοϊό μέχρι τα τέλη του έτους.

Η εταιρεία εκτιμά επίσης ότι θα παρασκευάσει 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου το 2021. Μέχρι στιγμής οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν εγκρίνει κανένα εμβόλιο για την Covid-19 αν και ορισμένα βρίσκονται στη διαδικασία των τελικών δοκιμών ώστε να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους. Η Moderna βρίσκεται σε προηγμένη φάση των δοκιμών της και έχει στρατολογήσει 25.296 εθελοντές, από τους 30.000 που θεωρεί ότι χρειάζεται για την τελική φάση της μελέτης της.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι 35-45 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων των δύο πρώτων εταιρειών που θα λάβουν έγκριση θα είναι διαθέσιμες στη χώρα μέχρι τα τέλη του έτους. Η Moderna έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να λάβει κατεπείγουσα έγκριση για τη χορήγηση του εμβολίου της σε ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share