Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας - Τα νέα για το εμβόλιο

Πότε θα έχουν αποτέλεσμα τα νέα μέτρα;

18 Σεπτεμβρίου 2020 20:00
Κορωνοϊός: Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας - Τα νέα για το εμβόλιο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας, μετά και τα νέα δεδομένα για τον κορωνοϊό, κάτι που παραδέχθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην τελευταία ενημέρωση, αναφέροντας και νεότερα για το εμβόλιο.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για ανησυχητική αυξητική τάση των κρουσμάτων, με επίκεντρο να είναι η Αττική.

Η αύξηση των κρουσμάτων εμπίπτει με την επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές, σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφονται τάσεις υπέρβασης από την προηγούμενη εβδομάδα και διπλασιασμός στην Αττική, στοιχεία που ανησυχούν, αλλά και πιέζουν το σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, ο ίδιος επανέλαβε ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, σημειώνοντας πως ενισχύονται οι συστάσεις σε όσους είναι πάνω από 65 ετών.

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε και το πότε θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή των πρόσφατα ειλημμένων μέτρων.

Στον αριθμό των κρουσμάτων τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν τις πρώτες δέκα ημέρες με δύο εβδομάδες από τη λήψη τους.

Ωστόσο, στον αριθμό των διασωληνωμένων αυτό θα χρειαστεί λίγο καιρό παραπάνω και συγκεκριμένα σε 20 με 30 ημέρες.

Εξελίξεις με το εμβόλιο της Moderna

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι αναμένει να παρασκευάσει 20 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού εμβολίου της για τον κορωνοϊό μέχρι τα τέλη του έτους.

Η εταιρεία εκτιμά επίσης ότι θα παρασκευάσει 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου το 2021. Μέχρι στιγμής οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν εγκρίνει κανένα εμβόλιο για την Covid-19 αν και ορισμένα βρίσκονται στη διαδικασία των τελικών δοκιμών ώστε να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους. Η Moderna βρίσκεται σε προηγμένη φάση των δοκιμών της και έχει στρατολογήσει 25.296 εθελοντές, από τους 30.000 που θεωρεί ότι χρειάζεται για την τελική φάση της μελέτης της.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι 35-45 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων των δύο πρώτων εταιρειών που θα λάβουν έγκριση θα είναι διαθέσιμες στη χώρα μέχρι τα τέλη του έτους. Η Moderna έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να λάβει κατεπείγουσα έγκριση για τη χορήγηση του εμβολίου της σε ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share