Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η «έκρηξη» των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Αυξάνονται κι άλλο οι διασωληνωμένοι

18 Σεπτεμβρίου 2020 17:45
Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η «έκρηξη» των κρουσμάτων στην Ελλάδα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συνεχίζεται η «έκρηξη» κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 339 καινούργια, την ίδια στιγμή που αυξάνεται κι άλλο ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα, οι συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε ΜΕΘ, φτάνουν τους 71, ξεπερνώντας δηλαδή το όριο των 70 και συνεχίζοντας την πίεση προς το σύστημα υγείας. Παράλληλα, δύο νέοι θάνατοι έγιναν γνωστοί, με το σύνολο των θυμάτων να τοποθετείται στα 327, με ένα νέο απίστευτο μέτρο να λαμβάνεται.

Αναλυτικά:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 339 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14738, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2541 (17.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6191 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

71 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 20 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 327 θανάτους συνολικά στη χώρα. 122 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

13033: Επιστρέφει το sms από την Δευτέρα!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα!

Καλά πληροφορημένες πηγές υπογραμμίζουν πως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες. Τα ίδια πρόσωπα εξηγούν πως βάσει της σημερινής εικόνας δεν επείγει ένα καθολικό lockdown στην Αττική, ο ρυθμός, ωστόσο, αύξησης των κρουσμάτων, καθώς και οι σχετικές προβολές των επιστημόνων θέτουν εκ των πραγμάτων επί τάπητος ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η κατάσταση αναμένεται να επαναξιολογηθεί στα τέλη του μήνα ή και νωρίτερα στην απευκταία περίπτωση, που διαπιστωθεί απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ωστόσο, σύμμαχος αποδεικνύεται η επιβεβαιωμένη πλέον τάση, της μείωσης των κρουσμάτων, όπου έχουν εφαρμοστεί αυστηρότερα μέτρα.

Πάντως, η πιθανότητα 500 κρουσμάτων κορωνοϊού ημερησίως φοβίζει τους ειδικούς και φέρεται ικανή από μόνη της να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο περιοριστικών μέτρων στην Αττική, που θα προσιδιάζει στην καραντίνα, που επεβλήθη τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

Επιστρέφει το sms στο 13033 από την Δευτέρα

Κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, επιμένουν πως ένα δεύτερο lockdown στην Αττική θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων, εξ ου και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επαναφορά του μοντέλου των sms 13033 και εν προκειμένω ο περιορισμός ή και η επιβολή ωραρίου στις μετακινήσεις των γηραιότερων (άνω των 65) συμπολιτών μας.

Σε δεύτερο στάδιο και εφόσον δεν υποχωρήσει η εξάπλωση της πανδημίας εξετάζεται ο περιορισμός της λειτουργίας διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ως ενδιάμεσο, πάντως, στάδιο, έως ότου «κλειδώσει» η απόφαση για ένα νέο lockdown στην Αττική θα μπορούσε να προκριθεί η αυστηροποίηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά. Το περιθώριο αυτό υπάρχει, καθώς όπως επιμένουν οι πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε τελικώς να ενεργοποιήσει μία ηπιότερη εκδοχή σε σχέση με την αρχική εισήγηση των επιδημιολόγων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share