Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κακοκαιρία «Ιανός»: Σε συναγερμό η Ελλάδα για τα ακραία φαινόμενα - Οι ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας

Αυτή είναι η πορεία του κυκλώνα

17 Σεπτεμβρίου 2020 23:33
Κακοκαιρία «Ιανός»: Σε συναγερμό η Ελλάδα για τα ακραία φαινόμενα - Οι ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε συναγερμό βρίσκεται η Ελλάδα για την κακοκαιρία «Ιανός», που αρχίζει να πλήττει τα δυτικά και νότια της χώρας, με τον Σάκη Αρναούτογλου να αναλύει πώς θα συνεχιστεί η επέκταση του συστήματος.

Στην τελευταία πράξη που αφορά το φαινόμενο, έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα έλαβε η αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας στην εθνική οδό Πύργου - Μεθώνης και συγκεκριμένα από το ύψος της τοπικής κοινότητας της Ελαίας, έως και την Μεθώνη, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ιανός».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα ελήφθησαν λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας «Ιανός», και για την εξασφάλιση ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις 21:00 σήμερα το βράδυ και για χρονικό διάστημα 48 ωρών ισχύει η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου, άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου, λεωφορείων, λοιπών οχημάτων μεγάλου όγκου, καθώς και οχημάτων που έλκουν τροχήλατα.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και η έκκληση Χαρδαλιά

ρεις βασικές οδηγίες δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες ενόψει της επέλασης της ισχυρής κακοκαιρίας Ιανός που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας και λόγω της ισχυρής έντασης των φαινομένων, αλλά και της μεγάλης χρονικής διάρκειάς τους.

Η Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες, κυρίως, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες - επισημάνσεις - προειδοποιήσεις.

Ειδικότερα:

1) Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
2) Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
3) Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
4) Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Μένουμε σε εγρήγορση - Μένουμε σε επιφυλακή - Ακολουθούμε τις οδηγίες

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος κάνει τεχνικές συσκέψεις ανά έξι ώρες, ανακοίνωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως ειδικά η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ιθάκη και ένα κομμάτι της Λευκάδας θα δεχτούν τις επόμενες ώρες, και μέχρι τα μεσάνυχτα, το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας.

Ως προς την πορεία της κακοκαιρίας «Ιανός», ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτό που αλλάζει είναι ότι το μέτωπο αυτό της κακοκαιρίας θα παραμείνει για αρκετές ώρες σταθερό πάνω από τις δυτικές μας ακτές. Δηλαδή η Αιτωλοακαρνανία -ειδικά οι περιοχές από το Μεσολόγγι έως και τη Ναύπακτο-, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Μεσσηνία είναι ξεκάθαρο ότι θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού και το βασικότερο είναι ότι θα υπάρχουν σφοδροί άνεμοι που οι ριπές τους θα φτάνουν μέχρι και τα 11 μποφόρ.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά δημάρχων οι οποίοι έσπευσαν να ανακοινώσουν κλείσιμο σχολείων χωρίς συνεννόηση με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κακοκαιρία.

Δείτε εδώ live την πορεία του κυκλώνα:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share