Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

Κακοκαιρία «Ιανός»: Μετά το Ιόνιο εξαπλώνεται μέχρι τη Μεσσηνία - Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων

Πού κινείται ο κυκλώνας;

17 Σεπτεμβρίου 2020 20:08
Κακοκαιρία «Ιανός»: Μετά το Ιόνιο εξαπλώνεται μέχρι τη Μεσσηνία - Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Την ανησυχία κυρίως στα κεντρικά και δυτικά της Ελλάδας έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Ιανός», η οποία διαρκώς εξαπλώνεται, έχοντας πρώτα περάσει από το Ιόνιο, με το 112 να βρίσκεται σε δραστηριότητα, έχοντας αρχικά προειδοποιήσει τους κατοίκους της Κεφαλονιάς.

Στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην Κουρούτα, η παραλία δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που ξέραμε. Τα κύματα είναι εμφανή και ενώ ο μεσογειακός κυκλώνας είναι μακριά από την περιοχή. Η παραλία έχει χαθεί από τον έντονο κυματισμό. Οι επιχειρηματίες έχουν μαζέψει τα πάντα από την παραλία: ξαπλώστρες και ομπρέλες. Αυτή τη στιγμή, οι ριπές των ανέμων φτάνουν τουλάχιστον τα έξι μποφόρ.

Στη Ζάκυνθο έχουν τεθεί σε συναγερμό οι Αρχές. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας και η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική έχουν τεθεί σε συναγερμό. Εχει καλυφθεί η παραλία του Λαγανά από τα κύματα, οι άνεμοι είναι αρκετά ισχυροί με τους ανέμους να φτάνουν ακόμη και τα 11 μποφόρ. Οι Αρχές ζητούν να μην υπάρξει άσκοπη μετακίνηση των πολιτών.

Σε ετοιμότητα είναι και η Μεσσηνία. Ο καιρός έχει αλλάξει στην Καλαμάτα. Όλοι οι επιχειρηματίες έχουν απομακρύνει τον εξοπλισμό τους και όλοι παίρνουν προφυλάξεις για την κακοκαιρία Ιανός.

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους του Ιουνίου

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου, με οδηγίες για την κακοκαιρία Ιανός. Στο μήνυμα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή. «Αποφύγετε υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο. Παρακολουθείτε ΜΜΕ» γράφει το μήνυμα στα ελληνικά και αγγλικά.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Ηλεία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη

Παράλληλα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οκτώ περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας Ιανός.

Συγκεκριμένα, σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας» έχουν κηρυχθεί οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας Ιανός, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας» προβλέπεται από το νέο νόμο σε περίπτωση επαπειλούμενου σοβαρού κινδύνου. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, είναι μια δύσκολη κατάσταση, πρόκειται για φαινόμενο με ιδιαίτερα στοιχεία.

Στο μεταξύ σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι Αρχές με αφορμή την κακοκαιρία «Ιανός» η οποία πλησιάζει από τα δυτικά τη χώρα. Για τον λόγο αυτόν ο υφυπουργός Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), ώστε να υπάρχει συνεχής συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Μετά το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του, σε κατάσταση ετοιμότητας ολόκληρο τον μηχανισμό του. «Από απόψε έως και το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση, για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκληθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων θέτει σε 24ωρη επιφυλακή τα συνεργεία καθαρισμού, ώστε να διατηρούν ανοιχτά και καθαρά τα φρεάτια ομβρίων υδάτων. Απομακρύνει ογκώδη αντικείμενα και μπάζα σε όλη την πόλη.

Έθεσε όλες τις τεχνικές υπηρεσίες του σε 24ωρη ετοιμότητα και η Δημοτική Αστυνομία θα πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες σε όλο το Δήμο.Για την προστασία των αστέγων από αύριο 8 πμ έως και στις 10 το βράδυ μεθαύριο Σάββατο , θα είναι συνεχώς ανοιχτές οι Λέσχες Φιλίας , στο Νέο Κόσμο και στην Κολοκυνθούς. Επίσης το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου 1595 και 210 5277000 θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να λαμβάνει αιτήματα των πολιτών.

Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα και με τις συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share