Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Καιρός: Έρχεται να σκεπάσει την χώρα ο «Ιανός» - Αυτές οι περιοχές θα επηρεαστούν

Μεγάλη προσοχή στους ισχυρούς ανέμους και τις δυνατές βροχές για ώρα

17 Σεπτεμβρίου 2020 00:15
Καιρός: Έρχεται να σκεπάσει την χώρα ο «Ιανός» - Αυτές οι περιοχές θα επηρεαστούν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Άστατο γίνεται το σκηνικό του καιρού στην χώρα από την Πέμπτη (17/9), με τον «Ιανό» να έρχεται να σκεπάσει ορισμένα σημεία της, εκκινώντας από τη Δυτική Ελλάδα, με τον Θοδωρή Κολυδά να κάνει λόγο ακόμη και για θύελλα.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ο στροβιλισμός του «Ιανού» στην Κεντρική Μεσόγειο έως το απόγευμα της Τετάρτης 16/09, όπως καταγράφηκε από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11. Η επεξεργασία και οπτικοποίηση των δορυφορικών δεδομένων έγινε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Στο ίδιο βίντεο, με κίτρινα x φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα «Ζευς» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, δημιουργώντας την κακοκαιρία «Ιανός» η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από αύριο, Πέμπτη 17/09.

Κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ ισχυροί άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Από πότε εμφανίζεται στην Ελλάδα

Η κακοκαιρία Ιανός που αναμένεται τις επόμενες ώρες να χτυπήσει την Ελλάδα είναι ένας μεσογειακός κυκλώνας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης των πολιτών για την κακοκαιρία Ιανός που θα πλήξει τη χώρα, έκανε ειδική αναφορά στο φαινόμενο λέγοντας αρχικά: «Από αύριο Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει την χώρα μας, φαινόμενο που είναι γνωστό και αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως μεσογειακός κυκλώνας». Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στη συνέχεια εξήγησε πως: «Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το «μάτι», το κέντρο δηλαδή του κυκλώνα. Δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο και μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά είναι πιο ασθενείς, γενικά πιο βραχύβιοι και μικρότεροι σε μέγεθος από τους τροπικούς κυκλώνες».

Για τη σπανιότητα του φαινομένου ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως μεσογειακούς κυκλώνες: «συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, αλλά δείχνουν τάση να ενταθούν και να γίνουν συχνότεροι στην περιοχή της Μεσογείου λόγω κλιματικής αλλαγής».

O «Ιανός» ανά ημέρα

Την Πέμπτη (17 Σεπτεμβρίου 2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.
Την Παρασκευή (18 Σεπτεμβρίου 2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
Το Σάββατο (19 Σεπτεμβρίου 2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share