Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Μίλησαν στο τηλέφωνο Μέρκελ και Ερντογάν για την ανατολική Μεσόγειο

Όλα όσα είπαν

16 Σεπτεμβρίου 2020 19:35
Συναγερμός στο Αιγαίο: Μίλησαν στο τηλέφωνο Μέρκελ και Ερντογάν για την ανατολική Μεσόγειο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο συνεχίζει να σημαίνει, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Τετάρτης (16/9).

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV και τη Μαρία Ζαχαράκη, για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Στη συζήτηση πήραν μέρος και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ενώ υπάρχουν φήμες για αρχή διαλόγου της Ελλάδας με τους γείτονες τις επόμενες μέρες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε εποικοδομητικό διάλογο και η Γερμανίδα καγκελάριος, στην επικοινωνία που είχαν, του ξεκαθάρισε ότι θα επικοινωνούσε ξανά μαζί του και θα κάνει ένα νέο τηλεφωνικό μαραθώνιο με άλλους Ευρωπαίους για το ζήτημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παντελή Βαλασσόπουλου, η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται πως θα χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως «όπλο» στις όποιες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μέχρι και το τελεσίγραφο στις 23 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, θα ακολουθήσει σειρά επαφών της Ανγκελα Μέρκελ με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως επιβεβαιώνεται από τον ανταποκριτή του OPEN, Παντελή Βαλασσόπουλο.

Νέα αντί-Navtex των Τούρκων με απαίτηση για αποστρατικοποίηση της Χίου

Ο συναγερμός στο Αιγαίο σημαίνει ξανά, με την Τουρκία να εκδίδει χθες (14/9) το βράδυ αντί-Navtex από το σταθμό της Σμύρνης, αν και το Oruc Reis έχει γυρίσει στην Αττάλεια, ζητώντας την αποστρατικοποίηση της Χίου.

Σύμφωνα με την τουρκική αντί-Navtex, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αμφισβητήσει με δημόσιες τοποθετήσεις του.

Μετά το Καστελόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα φέρεται να επαναφέρει την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, εστιάζοντας στην παρούσα φάση στη Χίο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε θέσει ανοιχτά θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Αναλυτικά όσα γράφει:

TURNHOS N/W : 1149/20
AEGEAN SEA
1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA08-206/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CHIOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 160001Z SEP 20.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share