Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κακοκαιρία «Ιανός»: Τα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας για τη σφοδρή επέλαση βροχών και ανέμων

Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς;

16 Σεπτεμβρίου 2020 19:02
Κακοκαιρία «Ιανός»: Τα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας για τη σφοδρή επέλαση βροχών και ανέμων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια σφοδρή επέλαση βροχών και ανέμων, όπως την προανήγγειλε αναλυτικά ο Σάκης Αρναούτογλου, έρχεται στην χώρα με την κακοκαιρία «Ιανός», με τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει τα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπισή της.

Στην σύσκεψη της ΠΠ, στην οποία πήραν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αποφασίστηκε η πλήρης ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως των Υπηρεσιών αιχμής, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είναι δυνατόν να προκύψουν από την έντονη κακοκαιρία, κυρίως αυτά των πλημμυρικών φαινομένων.

Η Πυροσβεστική στην Αττική, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, θα πραγματοποιήσει διασπορά δυνάμεων ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση, ενώ η ΕΛ.ΑΣ επίσης θα βρίσκεται σε επιφυλακή για να συνδράμει το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και να προβεί σε απεγκλωβισμούς ατόμων εάν αυτό χρειαστεί.

«Οι επιπτώσεις του “Ιανού” θα είναι παρεμφερείς με αυτές μίας κακοκαιρίας», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία «Ιανός».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής τρεις οδηγίες:

- Σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, να αποφύγουν τους υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
- Να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να ασφαλίσουν ερμητικά τις πόρτες και τα παράθυρα.
- Να μην διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους είτε πεζή είτε με αυτοκίνητο.

Προ των πυλών η κακοκαιρία «Ιανός» - Ραγδαία επιδείνωση με καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Που θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Χειροτερεύει ο καιρός στην χώρα μας από αύριο Πέμπτη (17.09), καθώς η κακοκαιρία «Ιανός» θα επηρεάσει την Ελλάδα εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.

Η διαταραχή αυτή αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών(ΕΑΑ)/Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας "Ιανός" θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου σημειώνουν ότι λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν οι προγνώσεις για τον καιρό κατά τις μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής, καθώς βρίσκεται πάνω από θάλασσα, δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει πάνω από τη χώρα μας.

Επίσης δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (βαρομετρικό χαμηλό γνωστό ως Medicane από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share