Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Καιρός: Προ των πυλών η κακοκαιρία «Ιανός» - Ραγδαία επιδείνωση με καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Που θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Πότε θα ξεκινήσει το «σφυροκόπημα»

16 Σεπτεμβρίου 2020 10:45
Καιρός: Προ των πυλών η κακοκαιρία «Ιανός» - Ραγδαία επιδείνωση με καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Που θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Χειροτερεύει ο καιρός στην χώρα μας από αύριο Πέμπτη (17.09), καθώς η κακοκαιρία «Ιανός» θα επηρεάσει την Ελλάδα εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου. Με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να τονίζει ότι ο Μεσογειακό Κυκλώνας είναι προ των πυλών και να προειδοποιεί και για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η διαταραχή αυτή αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών(ΕΑΑ)/Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας "Ιανός" θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Κακοκαιρία Ιανός
Δορυφορική εικόνα του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου “Meteosat-11” της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Εκμετάλλευση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT) την Τετάρτη 16/09/2020 στις 08:55. τοπική ώρα, επεξεργασμένη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr. Με κόκκινες αποχρώσεις οι κορυφές των νεφών με θερμοκρασίες κάτω από -50 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου σημειώνουν ότι λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν οι προγνώσεις για τον καιρό κατά τις μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής, καθώς βρίσκεται πάνω από θάλασσα, δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει πάνω από τη χώρα μας.

Επίσης δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (βαρομετρικό χαμηλό γνωστό ως Medicane από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

"Τεράστια προσοχή! Έρχονται..." - Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί

Το δελτίου καιρού παρουσίασε ο έμπειρος μετεωρολόγος Σάκης Αρναύτογλου στην ΕΡΤ κάνοντας λόγο για "επιμονή" της καλοκαιρίας και της ηλιοφάνειας, με τη θερμοκρασία ωστόσο να σημειώνει μικρή πτώση αλλά και ισχυρούς ανέμους να πλήττουν ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, αναφορά στις φθινοπωρινές βροχές έκανε νωρίς το πρωί ο Τάσος Αρνιακός, δείτε εδώ την πρόγνωση του μετεωρολόγου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειδυτικοί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και τοπικά αναμένονται να φτάσουν έως και τ 8 μποφορ ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους έως και τους 33 βαθμούς.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share