Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Μεγαλώνει η "μαύρη" λίστα - Στους 313 οι νεκροί στην Ελλάδα!

Τραγική είδηση

15 Σεπτεμβρίου 2020 12:55
Κορωνοϊός: Μεγαλώνει η
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 313.

Το τελευταίο θύμα του φονικού ιού στη χώρα μας ήταν μία 76χρονη στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, η οποία κατέληξε το πρωί της Τρίτης.

Η 76χρονη είχε υποκείμενα νοσήματα.

Κορωνοϊός: Το 40% της μετάδοσης γίνεται πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα

Το ενδιαφέρον του κοινού προξενεί νέα έρευνα, σχετικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού, καθώς αναφέρεται σε αυτήν πως το 40%, δηλαδή σχεδόν η μισή διασπορά, γίνεται πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ενώ το 35% συμβαίνει στην πρώτη ημέρα εκδήλωσης συμπτωμάτων, ή την αμέσως επόμενη, κάτι που σημαίνει πως η προσοχή που χρειάζεται να κάνουμε, είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Συνολικά, περίπου τρία στα τέσσερα περιστατικά μετάδοσης συμβαίνουν σε ένα χρονικό «παράθυρο» που εκτείνεται από δύο έως τρεις μέρες πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι δύο έως τρεις μέρες αμέσως μετά. Όμως σε ανθρώπους με μακρύτερη περίοδο επώασης του ιού, η προσυμπτωματική μεταδοτική περίοδος είναι ακόμη μεγαλύτερη και πιο πρόωρη, ενώ στην Ελλάδα επικρατεί συναγερμός, αφού γιατρός βρέθηκε δεύτερη φορά θετικός στον ιό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική και επιδημιολογία δρα Λούκα Φερέτι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Nature», μελέτησαν 191 περιπτώσεις μετάδοσης του κορωνοϊού, δίνοντας έμφαση στο πότε ακριβώς έγινε η αρχική λοίμωξη σε έναν άνθρωπο, πότε εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα του (αν είχε) και πότε μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλο.

Η μελέτη τονίζει τη σημασία των μαζικών διαγνωστικών τεστ, της ιχνηλάτησης των επαφών και της προληπτικής τήρησης των φυσικών αποστάσεων, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού από προσυμπτωματικούς ανθρώπους. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως «είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να αυτο-απομονώνονται από τους άλλους αμέσως μόλις προσέξουν ότι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα, ακόμα και ήπιο».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share