Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: «Σφίγγει» ο κλοιός στην Αττική για τις ΜΕΘ - Αυτά είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν

Μέχρι πότε θα ισχύσουν;

15 Σεπτεμβρίου 2020 09:57
Κορωνοϊός: «Σφίγγει» ο κλοιός στην Αττική για τις ΜΕΘ - Αυτά είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η Αττική βρίσκεται... στο μάτι του κυκλώνα για τον κορωνοϊό, με την περιοχή μάλιστα να αρχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα στη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, κάτι που οδηγεί τους λοιμωξιολόγους στην πρόταση πιο αυστηρών μέτρων, όπως επεσήμανε ο Νίκος Σύψας.

Οπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα μέτρα που εισηγήθηκε η επιτροπή στην πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89, ενώ συναγερμός επικρατεί και στη Λέσβο με τα κρούσματα σε μετανάστες και πρόσφυγες.

«Τα μέτρα στην Αττική θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του μήνα»

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockdown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Οπως είπε ο κ. Σύψας, προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρά το ότι αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και πως τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

«Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», σημείωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο ίδιος.

Αυτά είναι τα μέτρα

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξετάστηκαν όλα τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως του Λεκανοπεδίου. Οι ανακοινώσεις για τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων είναι προ των πυλών, όπως προανήγγειλε και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, ο Στέλιος Πέτσας. Στα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλη συγκέντρωση πολιτών, ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ατόμων που μπορούν να παρίστανται σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και προσωρινή αναστολή εκδηλώσεων με μεγάλο συνωστισμό, όπως είναι οι συναυλίες.

Οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν τελικά αναμένεται να ληφθούν από την κυβέρνηση σήμερα. Όπως τόνισε άλλωστε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να εξετάσει τον κατάλογο των μέτρων που θα κλιμακώνονται τοπικά ή και γενικά. «Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς, το γεγονός ότι τα σχολεία ανοίγουν ξανά και θα υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα πληθυσμού συν το ότι υπάρχει - όπως φαίνεται- κάποιο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές όπως η Πέλλα ή η Αττική μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση» σημείωσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και να διαφυλάξουμε την καλή εικόνα που είχαμε μέχρι και σήμερα».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share