Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Διπλασίασε την ταχύτητά του το Oruc Reis - Μυστήριο με τη Navtex

Περίεργες κινήσεις τις τελευταίες ώρες

12 Σεπτεμβρίου 2020 21:02
Συναγερμός στο Αιγαίο: Διπλασίασε την ταχύτητά του το Oruc Reis - Μυστήριο με τη Navtex
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συναγερμός στο Αιγαίο: Έπειτα από 35 ημέρες πλεύσης σε διεθνή ύδατα, αλλά σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το Oruc Reis εδώ και περίπου 3 ώρες κινείται περίπου με διπλάσια ταχύτητα απ’ αυτήν με την οποία έπλεε τον τελευταίο μήνα, ενώ σε νέο παραλήρημα προέβη ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό ερευνητικό από τις 10 Αυγούστου μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4-5 κόμβων, που του επέτρεπε να πλέει έχοντας απλώσει καλώδια, τα οποία, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές δεν κατάφερε ποτέ να ποντίσει στον ελληνικό βυθό.

Εδώ και λίγες ώρες το τουρκικό πλοίο κινείται νότια του Καστελορίζου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και με ταχύτητα περίπου 10 κόμβων, εντός της NAVTEX. Το γεγονός ότι πλέει με αυτή την ταχύτητα, δείχνει ότι πιθανότατα έχει μαζέψει τα καλώδιά του.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια και των προηγούμενων ναυτικών οδηγιών, το Oruc Reis κυριολεκτικά μπαινόβγαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επομένως, ακόμα και αν τις επόμενες ώρες το Oruc Reis βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα επιστρέψει ξανά το πρωί της Κυριακής.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Εντείνεται η ανησυχία για «θερμό» επεισόδιο - Φόβοι ακόμη και για προβοκάτσια στην ΠτΔ

Ο συναγερμός στο Αιγαίο καλά κρατεί, με το Σαββατοκύριακο αυτό να αναμένεται αρκετά δύσκολο στην πορεία των ελληνοτουρκικών, αφού υπάρχει μέχρι και φόβος για παρενόχληση της πτήσης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, στο Καστελόριζο.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς το Καστελόριζο έχει στοχοποιηθεί από την Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντά στα ηχηρά μηνύματα της διάσκεψης των Med7 και στην στρατηγική συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας με νέα κλιμάκωση της έντασης. Το ίδιο κάνουν και οι υπουργοί της κυβέρνησής του όπως ο Χουλουσί Ακάρ με τις εμπρηστικές του δηλώσεις, ο οποίος συνιστά στη χώρα μας να σωπάσει για να «μη γίνει μεζές για χάρη κάποιων χωρών που τη χρησιμοποιούν για τα δικά τους συμφέροντα» αλλά και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έφτασε στο σημείο να εμφανίσει τη σημαία της Ευρώπης ως ημισέλινο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλεί, μάλιστα, ότι θα προχωρήσει σε επέκταση της NAVTEX για το Oruc Reis, όχι μόνο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των συμπλεγμάτων της Μεγίστης (Καστελόριζο, Ρόδο).

Στην ερώτηση ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στην περίπτωση που το Οruc Reis περάσει στα 6 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε τέτοια κρίση και η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην κυριαρχία της».

Την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, που γιορτάζεται η επέτειος των 77 χρόνων από την απελευθέρωση του Καστελόριζου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί ένα επικοινωνιακό σώου από τον «σουλτάνο», σε μια απόπειρα επίδειξης ισχύος.

Φόβοι για παρενόχληση της πτήσης Σακελλαροπούλου

Η κινητοποίηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη μετάβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Καστελόριζο το πρωί της Κυριακής, 13 Σεπτεμβρίου, είναι μεγάλη. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Ρόδο στις 10 το πρωί και από εκεί αναμένεται να μεταβεί στο Καστελόριζο με ελικόπτερο τύπου Σινούκ.

Η ανησυχία για μια ενδεχόμενη παρενόχληση του ελικοπτέρου της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, όπως έχει συμβεί και σε άλλους Ελληνες πολιτικούς, είναι μεγάλη. Γι' αυτό και η Πολεμική Αεροπορία θα έχει έτοιμο ένα ιπτάμενο ραντάρ, καθώς και δυο τετράδες ελληνικών μαχητικών F-16, τα οποία θα σηκωθούν αμέσως και θα πετάξουν στο πλευρό της, μέχρι να προσγειωθεί στο Καστελόριζο.

Το ίδιο ακριβώς αναμένεται να συμβεί ακόμα και όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει φτάσει στο νησί, έχει ξεκινήσει η ομιλία της και αρχίσουν οι υπερπτήσεις πάνω από το νησί.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share