Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ξαναρχίζουν οι δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως

12 Σεπτεμβρίου 2020 17:28
Κορωνοϊός: Ξαναρχίζουν οι δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Άρχισαν εκ νέου οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που πραγματοποιούνται από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ειδικότερα, οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου ξανάρχισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν.

Οι δοκιμές διακόπηκαν αυτήν την εβδομάδα μετά την ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους εθελοντές. Οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας ωστόσο, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν οι δοκιμές.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει άλλες ιατρικές πληροφορίες για το θέμα. Όλοι οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την εξέλιξη αυτή.

«Έτρεμα και είχα υψηλό πυρετό...» - Σοκάρει εθελοντής του εμβολίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό

Σοκάρουν όσα αναφέρει εθελοντής του εμβολίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό, με τον ίδιο να αναφέρει πως έτρεμε και είχε υψηλό πυρετό, αναγκάζοντας την AstraZeneca να αναστείλει τις δοκιμές, αφού εκείνος παρουσίασε νευρολογικά συμπτώματα που συνδέονται με μια σπάνια φλεγμονή στον νωτιαίο μυελό, με την ονομασία εγκάρσια μυελίτιδα.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», o εθελοντής παραδέχτηκε ότι εμβολιάστηκε τον περασμένο Μάιο και μέσα σε 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό άρχισε να μην αισθάνεται καλά. «Εμφάνισα πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση», λέει ο ίδιος. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι είναι «πρόθυμος» να συνεχίσει αφότου ξαναρχίσουν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου μετά την προσωρινή αναστολή του εμβολίου.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι οι εξουθενωτικές παρενέργειες διήρκεσαν αρκετές μέρες αργότερα. «Ξύπνησα περίπου στις 2 το πρωί κι έτρεμα, αλλά είχα πυρετό πάνω από 39». «Δεν μπορούσα πραγματικά να σηκωθώ και να κινηθώ, οπότε η σύντροφός μου έπρεπε να μου φέρει παρακεταμόλη». «Ο υψηλός πυρετός συνεχίστηκε για περίπου μια ακόμη ημέρα και απλά ένιωθα πολύ αδύναμος, βρισκόμουν σε λήθαργο, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο εθελοντής προσθέτει ότι τα πιο σοβαρά συμπτώματα είχαν εξαφανιστεί την τρίτη ημέρα μετά τον εμβολιασμό, αλλά οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίστηκαν. «Ένιωθα ακόμα αδύναμος για μερικές μέρες αν και τα συμπτώματα δεν ήταν τόσο σοβαρά όσο την πρώτη μέρα, κάτι που ήταν απαίσιο», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, που επικαλείται πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση, ένας από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου στην Βρετανία διαγνώσθηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού που συχνά προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Δεν έχει αποσαφηνισθεί αν η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Tι απαντά η φαρμακευτική

Σύμφωνα με το BBC, η τελική απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA εντός λίγων ημερών. «Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας που ακολουθείται όταν εμφανίζεται μία εν δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές», εξήγησε η AstraZeneca στην ανακοίνωσή της για τη διακοπή των δοκιμών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca Πασκάλ Σοριό τόνισε ότι είναι πολύ συχνό να αναστέλλεται η έρευνα για ένα εμβόλιο, όμως αυτή τη φορά η διαφορά είναι πως όλος ο κόσμος παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις σχετικά με αυτό.

«Στην πραγματικότητα είναι πολύ συχνό και πολλοί ειδικοί μπορούν να σας το πουν», επεσήμανε. «Η διαφορά με τις άλλες κλινικές δοκιμές εμβολίων είναι ότι δεν τις παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Σταματούν, ερευνούν και ξαναξεκινούν», εξήγησε. Ο επικεφαλής της AstraZeneca διευκρίνισε ότι η φαρμακευτική εταιρεία δεν γνωρίζει τη σαφή διάγνωση του εθελοντή, προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο ότι εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα και ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα τεστ.

Ο Σοριό σημείωσε ότι η διάγνωση θα υποβληθεί σε μια ανεξάρτητη επιτροπή ασφαλείας, η οποία θα ενημερώσει τη φαρμακευτική εταιρεία αν μπορεί να συνεχίσει τις κλινικές δοκιμές. Η AstraZeneca θα παρέχει εμβόλια στις χώρες ταυτόχρονα προκειμένου να διασφαλίσει τη δίκαιη και ίση διανομή τους, τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η φαρμακευτική βρίσκεται κοντά στο να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής της στα 3 δισεκατομμύρια δόσεις σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να εμποδίσει τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη διανομή του εμβολίου.

Το εμβόλιο, που αναπτύσσει η AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πιθανόν το κορυφαίο στον κόσμο υποψήφιο εμβόλιο κατά της covid-19 και το πλέον προηγμένο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή του.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share