Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φωτιά στην Πάρνηθα

Συναγερμός στην Πυροσβεστική

10 Σεπτεμβρίου 2020 14:09
Φωτιά στην Πάρνηθα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης επί της οδού Πάρνηθος στους πρόποδες της Πάρνηθας. Στο σημείο σπεύδουν πέντε πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στη Ραφήνα.

Έντονο παρασκήνιο για τη φωτιά στη Μόρια: Το ύποπτο SMS που στάλθηκε 30' πριν (Video)

Έντονο παρασκήνιο υπάρχει για τη φωτιά που έκαψε τη Μόρια. Οι έρευνες εστιάζονται σε ένα γραπτό μήνυμα SMS που εστάλη σε αρκετούς από τους μετανάστες 30' πριν εμφανιστούν οι πρώτες φλόγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 30 λεπτά πριν τον εμπρησμό διακινήθηκε στα κινητά τηλέφωνα των φιλοξενούμενων του ΚΥΤ. Παράλληλα, έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Λέσβo, καθώς κάτοικοι της Μόριας μαζί με κατοίκους όμορων κοινοτήτων έχουν κλείσει από νωρίς το πρωί τον δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ

Το συγκεκριμένο μήνυμα που ανέφερε ότι θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης γιατί υποτίθεται πως θα εκκενωνόταν η δομή και θα τους μετακινούσαν εκτός Λέσβου.

Εκείνο που αναζητούν οι αρχές είναι φυσικά ο αποστολέας του μηνύματος καθώς επίσης και τον ρόλο που ενδεχομένως να διαδραμάτισαν μέλη συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δεν ανήκει στη λίστα των καταγεγραμμένων.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι πριν από τέσσερα χρόνια στη Μυτιλήνη είχε καταγραφεί η παρουσία 115 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με περίπου 8.000 εθελοντές. Μετά το ξεκαθάρισμα όμως που έγινε και την υποχρέωση καταγραφής τους με την προσκόμιση μιας σειράς δικαιολογητικών έμειναν να δραστηριοποιούνται μόλις 17 εντός της δομής και 55 σε ολόκληρο το νησί. Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν μερικές ακόμη της οποίας η δράση ήταν απροσδιόριστη.

Ολοκληρωτική καταστροφή στη Μόρια: Στο δρόμο 13.000 πρόσφυγες - Υπό έλεγχο οι νέες εστίες (Video)

Τίποτα δεν άφησε «όρθιο» στη Μόρια η φωτιά που έκαψε για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ το ΚΥΤ όπου διέμεναν πάνω από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι καταστροφές στο Κέντρο και τον περιβάλλοντα χώρο ήταν μεγάλες ήδη από την Τρίτη τη νύχτα, ενώ οι νέες εστίες που εκδηλώθηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει όρθιο. Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Οι φιλοξενούμενοι διανυκτέρευσαν στο δρόμο, ενώ σήμερα αναμένονται στο νησί δύο οχηματαγωγά και ένα πλοίο για τη φιλοξενία των πιο ευάλωτων ομάδων, αλλά και η τοποθέτηση των σκηνών για την προσωρινή στέγαση των υπολοίπων.

Αυτό που ανησυχεί τις Αρχές είναι ότι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα οι διαπιστωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό. Ειδικότερα, από τους 35 που έχουν διαγνωστεί έχουν εντοπιστεί μόλις οι οκτώ και έχουν τεθεί σε καραντίνα μαζί με τις επαφές τους, που ιχναλατούνται.

Μπλόκα έχουν στήσει με κλούβες των ΜΑΤ οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λέσβο, στο δρόμο που οδηγεί από τη Μόρια στη Μυτιλήνη, προκειμένου να μην επιτρέψουν να πλησιάσουν προς την Μυτιλήνη οι χιλιάδες μετανάστες, που έμειναν άστεγοι χθες βράδυ λόγω της νέας πυρκαγιάς στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια.

Έχει στηθεί επιχείρηση με λεωφορεία που φτάνουν από το ΚΥΤ προς τον δρόμο που βρίσκονται οι μετανάστες με σκοπό να τους μεταφέρουν αρχικά προς το Σίγρι, όπου θα δέσει εκεί το πρώτο πλοίο που θα φτάσει για να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής και στη συνέχεια στα δύο αρματαγωγά, που αναμένεται να καταπλεύσουν μέσα στη μέρα σε διάφορα σημεία του νησιού.

Στη Λέσβο έφτασε χθες κυβερνητικό κλιμάκιο, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ. Οι έρευνες για τα αίτια της εκδήλωσης των πυρκαγιών είναι σε εξέλιξη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share