Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πέθανε ο Έλληνας δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών

10 Σεπτεμβρίου 2020 00:11
Πέθανε ο Έλληνας δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα

Ο δικηγόρος Γιώργος Μπίζος, μια εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής ομογένειας, ο οποίος υπερασπίστηκε τον στενό φίλο του, τον Νέλσον Μαντέλα, γλιτώνοντάς τον από τη θανατική καταδίκη, πέθανε σήμερα σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα. Ωστόσο, θλίψη ξέσπασε και στο χώρο του αθλητισμού καθώς λίγο νωρίτερα "έφυγε" από τη ζωή ο τερματοφύλακας, Νίκος Γιαλαμάς.

Τα αίτια του θανάτου του Μπίζου, ο οποίος αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί μόλις πριν από λίγα χρόνια, δεν έχουν διευκρινιστεί.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο αετός των δικαστηρίων της χώρας μας, ο Τζορτζ Μπίζος, απεβίωσε», ανέφερε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, χαιρετίζοντας αυτό το «κοφτερό μυαλό».

«Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε. «Ο Τζορτζ Μπίζος ήταν ένας δικηγόρος που συνέβαλε τρομερά στην επίτευξη της δημοκρατίας μας», συνέχισε.

Κατά τη διάρκεια των ετών του απαρτχάιντ ο Μπίζος υπερασπιζόταν στα δικαστήρια τα μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC). Και όταν έφτασε η ώρα της πτώσης του καθεστώτος, συμμετείχε στη σύνταξη του νέου, δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας.

Μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, ο Μπίζος συνέβαλε στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, έργο της οποίας ήταν να ερευνήσει τα πολιτικά εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος.

Ο Γιώργος Μπίζος γεννήθηκε το 1927 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Έφυγε το 1941 μαζί με τον πατέρα του και έφτασαν ως πρόσφυγες στη Νότια Αφρική, όπου αργότερα σπούδασε νομικά και άρχισε να δικηγορεί το 1954. Για τους αγώνες του τιμήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Το 2010 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, «Οδύσσεια προς την ελευθερία».

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 47χρονος εργάτης στο Μετρό

Τραγικό θάνατο βρήκε το μεσημέρι της Τετάρτης ένας 47χρονος εργάτης στον -υπό κατασκευή- σταθμό Αγία Σοφία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Ο άτυχος άντρας έπεσε από σκάλα ύψους περίπου τριών μέτρων και χτύπησε στο κεφάλι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μία μοτοσικλέτα και ένα όχημα του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον άτυχο άνδρα σε πολύ βαριά κατάσταση, ενώ αργότερα κατέληξε. Επίσης, τραγωδία είχαμε και στη Ζάκυνθο με έναν 32χρονος εργάτη να απανθρακώνεται από καλώδιο υψηλής.

Τραγωδία στην Πέλλα - Σκοτώθηκε 10χρονο αγοράκι (video)

Το όχημα που οδηγούσε ο πατέρας του άτυχου παιδιού εξετράπη της πορείας του και ανετράπη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 10χρονου, μια είδηση που έσκασε λίγες ώρες μετά τον θάνατο και ενός 13χρονου παιδιού.

Τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Ριζό Πέλλας, όταν 10χρονο αγοράκι καταπλακώθηκε από κλαρκ και σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου στις 19.20 εχθές, το κλαρκ που οδηγούσε ο πατέρας του άτυχου παιδιού εξετράπη της πορείας του και ανετράπη για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Αποτέλεσμα του τροχαίου ήταν να καταπλακωθεί το παιδί από το όχημα και να χάσει τη ζωή του.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στο παρακάτω βίντεο του Athensmagazine.gr:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share