Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Μάσκα παντού! Αυτά είναι τα νέα μέτρα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι (Video)

Όλα όσα εξετάζονται

9 Σεπτεμβρίου 2020 08:43
Κορωνοϊός: Μάσκα παντού! Αυτά είναι τα νέα μέτρα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ειλημμένη απόφαση φαίνεται πως είναι για την κυβέρνηση η γενικευμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας στον νομό Αττικής αν δεν παρατηρηθεί δραματική μείωση των κρουσμάτων τις προσεχείς ημέρες. Ενώ, αυτές είναι οι μάσκες που θα φορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του MEGA, Γιάννη Χρηστάκο, τα νέα μέτρα που θα ληφθούν για την Αττική που εδώ και ημέρες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού είναι η γενικευμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτό το μέτρο βρίσκεται επί του παρόντος πάνω στο τραπέζι και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η σχετική απόφαση και απομένει να δούμε το πότε θα ενεργοποιηθεί, το οποίο θα εξατηρτηθεί από τους δείκτες που βλέπουμε καθημερινά.

Ουσιαστικά, αν δεν δούμε μια δραματική μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, θα μπει σε εφαρμογή κι αυτό το μέτρο από την κυβέρνηση. Αναφορικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πρόκειται για ακόμα ένα θέμα που εξετάζει η κυβέρνηση και αναμένονται και γι αυτό αποφάσεις προσεχώς.

Οι ιθύνοντες περιμένουν ότι ο συνωστισμός στα ΜΜΜ θα ενταθεί την εβδομάδα που ανοίξουν τα σχολεία και θα επιστρέψουν όλοι στις δουλειές τους. Θα υπάρχει ενδεχομένως και αλλαγή στο ωράριο του δημοσίου προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Κορωνοϊός: Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τον χειμώνα

Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού τον χειμώνα ανέλυσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ενώ, στα 156 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε, είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί τον χειμώνα, κυρίως μετά τα τέλη Οκτωβρίου-Νοεμβρίου που εμφανίζεται και η γρίπη, ωστόσο υπάρχουν τρία σενάρια: Πρώτον, να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα, μπορεί μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρτίου, και μετά πλήρη εξασθένηση του ιού. «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα εκτεθούν στον ιό και ίσως υπάρξουν και περισσότεροι θάνατοι.

Βέβαια ξέρουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού, έχουμε καλύτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις και το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο βαριά μέτρα, καθώς τα κατά τόπους μέτρα που έχουμε πάρει, είδαμε ότι μπλοκάρουν την επιδημία. Ωστόσο, αποκλείω γενικευμένο lockdown», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα και το τρίτο συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο που θα τελειώσουν μέχρι το 2021. Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στα σχολεία και τις κατά τόπους διαμαρτυρίες γονέων, ο καθηγητής επανέλαβε ότι δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος για τα παιδιά.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share