Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Προωθεί το θέμα του Oruc Reis στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα - Κριτήριο η συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

9 Σεπτεμβρίου 2020 08:04
Συναγερμός στο Αιγαίο: Προωθεί το θέμα του Oruc Reis στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα - Κριτήριο η συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο καλά κρατεί και η Ελλάδα συνεχίζει στη δική της πολιτική, προωθώντας το θέμα του Oruc Reis και της εν γένει τουρκικής προκλητικότητας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας ξεκάθαρη θέση, τη στιγμή που ετοιμάζεται η μεγάλη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται, επίσης, να υποστηρίξει ότι οι τουρκικές προκλήσεις, που φέρνουν τους γείτονες ακόμη και στην επιδίωξη αποκλεισμού του Καστελόριζου, δεν συνιστούν απλώς απειλή κατά της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Συμμαχίας. Σε ό,τι αφορά δε το περίφημο έγγραφο του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για τις προτάσεις αποκλιμάκωσης, η Αθήνα επιφυλάσσεται για την απάντηση της και αυτή δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί κατά την αυριανή συνάντηση των στρατιωτικών ακολούθων. «Οι όποιες παρατηρήσεις έπονται της πολιτικής συζήτησης», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, εννοώντας ασφαλώς ως πολιτική τη σημερινή συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα καταφέρνει να μεταφέρει τη συζήτηση για την Τουρκία σε πολιτικό από το τεχνικό επίπεδο και να βάζει επισήμως ως απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση την απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σαφές μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Άγκυρα και κατά την τηλεδιάσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ παρουσίασε με τεκμήρια τις προκλήσεις της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο. «Η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της. Όμως, πραγματικός διάλογος δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ενώ συμφώνησε με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ ότι η Ευρώπη δεν θα σταθεί ούτε αδύναμη ούτε διχασμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες και ανάμεσά τους όλοι οι αντιπρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ εξέφρασαν την ομόθυμη στήριξή τους στις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Βέμπερ δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη ότι η ΕΕ δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία, ενώ σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ εξέφρασε την εκτίμηση – σύμφωνα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή, ζητώντας εκτός από τις κυρώσεις να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο τερματισμού της ενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκία στην ΕΕ.

Κινητικότητα υπάρχει και σε ό,τι αφορά την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και τη διμερή συμφωνία για τους εξοπλισμούς, η οποία θα οριστικοποιηθεί από τον πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο και θα υπογραφεί πιθανότατα αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συμφωνία για τους εξοπλισμούς αφορά κατά πληροφορίες 18 αεροσκάφη τύπου Rafale και αναβάθμιση των Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και πολεμικό υλικό (βλήματα, τορπίλες κτλ.). Επίσης, αντί των φρεγατών Belharra, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, συζητείται ο δανεισμός δύο φρεγατών Fremm.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share