Σάββατο, 28 Μαΐου 2022

Συναγερμός στο Καστελόριζο: Αποκλεισμό του νησιού επιχειρούν οι Τούρκοι

Το σχέδιό των Τούρκων

8 Σεπτεμβρίου 2020 15:29
Συναγερμός στο Καστελόριζο: Αποκλεισμό του νησιού επιχειρούν οι Τούρκοι
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Φιλανδοποίηση της περιοχής του Καστελόριζου επιχειρεί η Τουρκία, με το δίλημμα συμβιβασμός και αποστρατικοποίηση ή ναυτικός αποκλεισμός. Με τον Ταγίπ Ερντογάν να μην σταματάει τις εμπρηστικές δηλώσεις.

Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα Εστία, τονίζοντας πως απομακρύνεται ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου, όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της κλιμάκωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο τάσεις αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά.

Η πρώτη τάση υποστηρίζει την δυναμική στάση χωρίς βεβαίως καμία διαπραγμάτευση ενώ η δεύτερη τάση θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να συζητήσει με την Τουρκία για… ειδικό καθεστώς του Καστελόριζου, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από το επιχείρημα ότι στην συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου έμειναν εκτός περιοχές από τον 28ο μεσημβρινό και πέρα, δείγμα, σύμφωνα με αυτές τις φωνές, πως η Αθήνα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Η Φινλανδοποίηση είναι όρος στην διεθνή πολιτική σκηνή που περιγράφει την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Φινλανδία μετά το τέλος του Β παγκόσμιου Πολέμου. Δηλαδή στην διατήρηση, ύστερα από ακρωτηριασμό, της εδαφικής ανεξαρτησίας αλλά με τίμημα την πειθήνια στάση της στην Σοβιετική Ένωση.

Είναι η διαδικασία με την οποία μια ισχυρή χώρα αναγκάζει μια μικρότερη γειτονική χώρα να συμμορφώνεται με τους κανόνες εξωτερικής πολιτικής της ισχυρής χώρας, επιτρέποντας της ταυτόχρονα να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και το δικό της πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Η υιοθέτηση αυτής της στάσης ήταν απότοκο του φόβου ότι η μικρή χώρα οδηγούμενη σε σύρραξη με τη γείτονά της θα χάσει πολλά περισσότερα.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Τουρκικά πολεμικά «στόχευσαν» ελληνική φρεγάτα στο Καστελόριζο

Συναγερμός επικρατεί εκ νέου στο Αιγαίο, καθώς έγινε γνωστό πως τουρκικά πολεμικά είχαν «στοχεύσει» ελληνικά φρεγάτα ανοικτά του Καστελορίζου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το περιστατικό έλαβε χώρα τις ημέρες που τα ελληνικά F-16 έφτασαν στην Κύπρο χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τους Τούρκους και πραγματοποιήθηκε -παρά τις τουρκικές προσπάθειες- η επιτυχής επιχείρηση διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Χάλκης.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, το πλήρωμα του ελληνικού πλοίου αντέδρασε πολύ ψύχραιμα και αποφασιστικά, ενώ τώρα το Oruc Reis οδεύει προς Ρόδο και Καστελόριζο.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη κίνηση είχαν κάνει οι Τούρκοι και με γαλλική φρεγάτα στα νερά της Μεσογείου, αναγκάζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν να ανεβάσει τους τόνους κατά της Άγκυρας.

Πάντα σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα ελληνικά πληρώματα που είναι εν πλω έχουν λάβει εντολές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, ήδη από το περιστατικό που είχε σημειωθεί με το ΛΗΜΝΟΣ ώστε να μην δώσουν στην Τουρκία την ευκαιρία να προχωρήσει σε κάποια πρόκληση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share