Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Στους 290 οι νεκροί στην Ελλάδα - Πέθανε 49χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των θυμάτων

8 Σεπτεμβρίου 2020 14:48
Κορωνοϊός: Στους 290 οι νεκροί στην Ελλάδα - Πέθανε 49χρονος στο ΑΧΕΠΑ
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Αυξάνεται διαρκώς η «μαύρη» λίστα των νεκρών από τον κορωνοϊό στη χώρα μας καθώς ένας άνδρας έχασε τη ζωή του σήμερα. Ενώ, συναγερμός έχει σημάνει σε εργοστάσιο στα Γιαννιτσά.

Στους 290 συνολικά έφτασαν σήμερα Τρίτη, οι νεκροί στη χώρα μας από τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, κατέληξε 49χρονος ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ από την 1η Αυγούστου. O 49χρονος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ, ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη μεγάλη αύξηση στους διασωληνωμένους - Στο «μάτι» της πανδημίας η Αττική

Σταθερά σε τριψήφια νούμερα κινείται ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊου στη χώρα μας με το επίκεντρο της πανδημίας να εντοπίζεται πλέον στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, την Αττική. Ενώ, τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού τον χειμώνα ανέλυσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος

Από τα 142 εγχώρια κρούσματα που αναφέρθηκαν σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ, (στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση αναφέρθηκαν επίσης 14 «εισαγόμενα» κρούσματα), τα 101 εντοπίστηκαν στην Αττική, αριθμός που κρατά το λεκανοπέδιο στο... κόκκινο σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις Covid-19. Πέντε άνθρωποι έχασαν το τελευταίο 24ωρο τη ζωή τους με επιπλοκές από τη νόσο Covid-19, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων σε 289, από την αρχή της επιδημίας. Άλλοι 42 ασθενείς δίνουν τη δική τους σκληρή μάχη με τις επιπτώσεις της νόσου μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αριθμός που έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Στην Αττική δύο στα τρία κρούσματα

Συνολικά, στην Αττική μέσα στις πρώτες επτά ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν επιβεβαιωθεί 608 κρούσματα κορωνοϊού. Τη Δευτέρα μάλιστα καταγράφηκε διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα: την Κυριακή, επιβεβαιώθηκαν 51 κρούσματα, σήμερα 101. Ωστόσο, σήμερα «έσπασε» για δεύτερη φορά μέσα στην πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος μήνα το φράγμα των 100 κρουσμάτων – αυτό έγινε και στις 3 Σεπτεμβρίου οπότε δηλώθηκαν 118 κρούσματα.

Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της επιδημίας στην Αττική όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, και περιμένουν να ολοκληρωθεί η επιστροφή όλων των εκδρομέων προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική εικόνα και να εξαχθούν συμπεράσματα ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων. Σε σχέση με την εξέλιξη της επιδημίας οι επιστήμονες αναφέρουν πως φαίνεται επιπεδοποίηση της καμπύλης, ωστόσο η κατά τόπους κίνηση της καμπύλης παρουσιάζει διακυμάνσεις και αυξήσεις. Αυτές μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ειδικών για σειρά ημερών και εφόσον εκτιμηθούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των περιστατικών αποφασίζεται η διαχείριση, αν πχ θα επιβληθούν περιορισμοί ή όχι.

Συναγερμός στη Μόρια

Στα 17 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί από τον έλεγχο 1600 δειγμάτων στο ΚΥΤ της Μόριας, σύμφωνα με πληροφορίες. Συνολικά τα δείγματα που έχουν συγκεντρωθεί προς έλεγχο είναι 2000.

Στα κρούσματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο 40χρονος Σομαλός από τον οποίο ξεκίνησε η ιχνηλάτηση επαφών, αφότου βρέθηκε θετικός στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.

Την ίδια ώρα σε καραντίνα παραμένει το ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο 40χρονος πρόσφυγας επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου.

Είχε λάβει άδεια διαμονής που εκδόθηκε στο ΠΓΑ Αλίμου. Ο άνδρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Σε καραντίνα οι δομές φιλοξενίας προσφύγων σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα

Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τέθηκαν σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα.

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share