Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μάνδρα: Ραγδαίες εξελίξεις στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες (Video)

Έσκασε τώρα

8 Σεπτεμβρίου 2020 11:37
Μάνδρα: Ραγδαίες εξελίξεις στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Στην αναβολή της δίκης για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής το 2017 που κόστισε τη ζωή σε 25 συνανθρώπους μας προχώρησε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για τις 19 Οκτωβρίου, καθώς μια εκ των δικαστών είναι έγκυος και δεν μπορούσε να ανεβαίνει στην έδρα, ενώ δεν υπήρχε αναπληρωματικό μέλος στη σύνθεση.

Η 19η Οκτωβρίου ήταν η συντομότερη δικάσιμος που μπορούσε να δώσει το δικαστήριο ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος, ενώ εκτιμάται ότι στη νέα σύνθεση θα κληρωθεί και αναπληρωματικό μέλος καθώς η διαδικασία προβλέπεται πολύμηνη.

Η δίκη άρχισε πριν από 8 μήνες με 21 κατηγορούμενους στο εδώλιο, αλλά λόγω της μικρής δικαστικής αίθουσας έπρεπε να αναζητηθεί μια νέα μεγαλύτερη αίθουσα για να καλύπτει τις ανάγκες της διαδικασίας. Στη συνέχεια, ο κορωνοϊός πήγε πίσω την δική, η οποία άρχισε το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο μεταξύ των κατηγορουμένων, σε βαθμό πλημμελήματος για την πλημμύρα του 2017 που κόστισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους, κάθονται η τέως περιφερειάρχης Αττικής, ο τέως αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων.

Μπήκαν οι μπουλντόζες: Κατεδαφίζονται αυθαίρετα σε Μάνδρα και Μάτι

Οι μπουλντόζες... μπήκαν στη Μάνδρα και το Μάτι και μια κίνηση, που όφειλε να γίνει εδώ καιρό, αποτελεί πραγματικότητα με την έναρξη κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στις δύο περιοχές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, διαμήνυσε χαρακτηριστικά: «Από εδώ από την Μάνδρα, από τον τόπο της τραγωδίας, στέλνουμε το μήνυμα ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν ανέχεται την αυθαιρεσία. Προχωρούμε στην κατεδάφιση αρκετών αυθαιρέτων, για όσα έχουν βγει τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Τάξη θα μπει και στο Μάτι, στον άλλο τόπο της τραγωδίας. Θα γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια και θα γκρεμιστούν και 340 μάντρες και άλλες κατασκευές.

Σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμά μας είναι να γκρεμιστούν 1.108 αυθαίρετα τους επόμενους μήνες. Έχω στείλει πριν από ένα μήνα περίπου σχετική επιστολή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Σε αυτά τα ζητήματα δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αυθαίρετα σε δάση, σε αιγιαλούς, σε παραλίες. Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία σε αυτό το ζήτημα. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής».

Τρεισήμισι χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα που στοίχισε τη ζωή 24 ανθρώπων, οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων που έχουν χτιστεί πάνω στα μπαζωμένα ρέματα, «Σούρες» και «Αγία Αικατερίνη», εντείνονται πλέον με ταχείς ρυθμούς, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε και το Πολεοδομικό Σχέδιο, για να ανασυγκροτηθεί το Μάτι.

Παρόντες στη σημερινή κατεδάφιση ήταν και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης, ο δήμαρχος της Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Χρήστος Στάθης, στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως και της Πολεοδομίας Ελευσίνας.

«Μηδενική ανοχή στις αυθαιρεσίες με έργα»

Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μάνδρα δεν είναι οι πρώτες για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς υπενθυμίζεται ότι τον φετινό Μάρτιο ξεκίνησε το γκρέμισμα στη Μακρόνησο, σε 22 αυθαίρετες κατοικίες.

Τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο, ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε απόφαση για την επαναπροκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στην Αττική, καθώς ο προηγούμενος του 2019 είχε κηρυχθεί άγονος. Αφορά στην κατεδάφιση 60 ακινήτων εντός της Περιφέρειας Αττικής. Τα 38 από αυτά βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Κατεδαφίζονται 1.108 αυθαίρετα μέσα στους επόμενους μήνες

Η σημερινή κατεδάφιση μάλιστα, έρχεται μετά την επιστολή του κ. Χατζηδάκη στις 15 Μαΐου προς τους Συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, με την οποία τους ζητούσε ρητά την άμεση κατεδάφιση τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευώνπου έχουν ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα "ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019" του Πράσινου Ταμείου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 6,5 εκατ. Ευρώ. Απευθυνόμενος στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων, ο κ. Χατζηδάκης ζητούσε μηδενική ανοχή στις αυθαιρεσίες.

Ειδικότερα, τα 1.108 αυθαίρετα κτίσματα-άλλα δασικά και άλλα στον αιγιαλό- επιμερίζονται στην Επικράτεια ως εξής:

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής: 361
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: 377
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας &Στ. Ελλάδας: 131
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης: 108
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου: 81
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου: 40
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δ. Μακεδονίας: 10

Σύνολο: 1.108

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share