Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σεισμός στην Αττική: Ομαλή η μετασεισμική δραστηριότητα της δόνησης των 4,3 Ρίχτερ

Τι λέει ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος;

3 Σεπτεμβρίου 2020 21:40
Σεισμός στην Αττική: Ομαλή η μετασεισμική δραστηριότητα της δόνησης των 4,3 Ρίχτερ

Ομαλή είναι η μετασεισμική δραστηριότητα της δόνησης των 4,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ Μαραθώνα και Ραφήνας κι έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ANT1, είπε: «Είμαστε πολύ πιο ήσυχοι από τα πρώτα λεπτά, ακολούθησε μετασεισμός 3,2 Ρίχτερ και άλλοι με μικρότερα μεγέθη. Η περιοχή δεν έχει ιστορικό με μεγάλα μεγέθη, είναι ένα ρήγμα μικρών διαστάσεων μεταξύ Ραφήνας και Μαραθώνα. Θυμίζω πως στις 15 Ιανουαρίου 2018 είχε κάνει σεισμό στην ίδια περιοχή με το ίδιο μέγεθος».

Ο σεισμός πάντως, που σημειώθηκε στις 18:07 της Παρασκευής, με επίκεντρο στα 17 χιλιόμετρα Βόρεια της Ραφήνας και εστιακό βάθος στα 6,8 χιλιόμετρα, ανησύχησε αρχικά τους κατοίκους της περιοχής, με αρκετούς από αυτούς να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Η δόνηση είχε σύντομη διάρκεια, ωστόσο ήταν αρκετά έντονη, χωρίς να γίνεται αναφορά για ζημιές.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ακολούθησαν μικροί μετασεισμοί, έντασης 1,6 - 3,2 Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος εξ αυτών (3,2 Ρίχτερ), κατεγράφη στις 19:05 στα 12 χλμ ΒΒΔ της Ραφήνας και με εστιακό βάθος 5 χλμ, ενώ υπήρξαν και δονήσεις στα 2-2,2 Ρίχτερ, στις 18:36 και στις 19:09, με το ίδιο εστιακό βάθος (5 χλμ).

Σεισμός στα Τρίκαλα

Σεισμός μεγέθους 3 Ρίχτερ καταγράφηκε στα Τρίκαλα, ενώ πριν λίγες ημέρες, ισχυρός σεισμός είχε σημειωθεί και στην Ηγουμενίτσα.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός έγινε αισθητός στις 20:31, με επίκεντρο 35 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα και 30 χιλιόμετρα από το Μουζάκι.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 1,2 χιλιόμετρα.

Σεισμός πρόβλεψη: «Καμπανάκι» από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο για τις Αλκυονίδες νήσους

Έντονη ανησυχία εξέφρασε ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για τη σεισμική δραστηριότητα στις Αλκυονίδες νήσους. Ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε ότι η σεισμική δράση είναι αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και πρότεινε την τοποθέτηση φορητών σεισμογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αλκυονίδες νήσοι αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου και ήταν το επίκεντρο του σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αναλυτικά, στην ανάρτησή του ο Γ. Παπαδόπουλος έγραψε:

«ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ!

Η σεισμική δράση στον Ανατ. Κορινθιακό το τελευταίο 2μηνο είναι αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Εισηγήθηκα στο Αστεροσκοπείο να τοποθετήσει φορητούς σεισμογράφους για καλύτερη παρακολούθηση. ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑ. Έκαναν και δημόσια ανακοίνωση, παρέλειψαν να αναφέρουν ποιος το εισηγήθηκε….δεν πειράζει…η ουσία μετράει. Υπάρχει και δίκτυο μαγνητομέτρων εκεί από το 2011. Τώρα είναι τα δύσκολα. Δηλαδή, η από εδώ και πέρα αξιολόγηση, γιατί η καταγραφή μόνη της δε λέει τίποτα. Όταν χρειαστεί θα επανέλθω».

Ο σεισμός του 1981 στις Αλκυονίδες νήσους

Σημειώνεται πως πριν 39 χρόνια ένα ισχυρός σεισμός αναστάτωσε την περιοχή αλλά και τους κατοίκους των Αθηνών. Οι σεισμοί στις νήσους Αλκυονίδες το 1981 ήταν μια σεισμική ακολουθία, αποτελούμενη από τρεις κύριους σεισμούς, οι οποίοι σημειώθηκαν το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου 1981.

Στις 22:59 το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981 σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο. Πολλοί βγήκαν στους δρόμους και πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Λίγες ώρες αργότερα, στις 00:30 της Τετάρτης, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό. Έγινε, δε, ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα.

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 16:01 σημειώθηκε τρίτος σεισμός, με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Από αυτόν οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Ανθούπολη Περιστερίου. Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1981.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share