Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κομισιόν: Τον Νοέμβριο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Θετικά νέα

3 Σεπτεμβρίου 2020 17:42
Κομισιόν: Τον Νοέμβριο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Τον Νοέμβριο αναμένεται το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Αρχικά, εκτιμάται ότι περίπου 30 εκατ. δόσεις θα είναι διαθέσιμες για τα κράτη-μέλη ως το τέλος του 2020. Η Ελλάδα θα εξασφαλίσει περίπου 600.000 δόσεις.

Το εμβόλιο θα παρασκευάζεται από την εταιρεία AstraZeneca, από την οποία έχουν αγοράσει όλα τα κράτη-μέλη. Η Κομισιόν πιστεύει ότι αρχικά θα διανεμηθούν 30 εκατομμύρια δόσεις, με στόχο τις 300 εκατομμύρια δόσεις. Μάλιστα, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και στις ΗΠΑ, αφού αναμένεται η κυκλοφορία του εμβολίου μέσα στον Οκτώβριο.

Η Κομισιόν επενδύει σε έξι πιθανά εμβόλια, με διαφορετικές δόσεις παραγγελίας από τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, όλες οι χώρες έχουν επενδύσει στην AstraZeneca.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει τιμές υψηλές για ορισμένα κράτη μέλη, ενώ βασικές ανησυχίες είναι ο χρόνος, η αποτελεσματικότητα και η προσιτή τιμή.

Πάντως οι πολιτικές εμβολιασμού είναι εθνικές. Ως εκ τούτου, εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίσει τις πληθυσμιακές ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα. Σε φτωχότερες χώρες, η Κομισιόν επιδιώξει να εξασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση.

Έντονη είναι, ωστόσο, η κριτική προς την Κομισιόν για έλλειψη διαφάνειας στα συμβόλαια που υπογράφει με τις εταιρίες. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έχουν συμπεριληφθεί όροι υπέρ των εταιριών, σε περίπτωση ανεπιθύμητων παρενεργειών. Από την πλευρά της η Επιτροπή επικαλείται «πολύ ευαίσθητα δεδομένα εμπορικά, που δεν γίνεται να δημοσιευτούν».

Κορωνοϊός: Καταχωρεί άλλα τρία εμβόλια η Ρωσία - Η δήλωση του Πούτιν για την κόρη του

Τη στιγμή που η Κομισιόν εξασφάλισε επισήμως τις 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μοιάζει σίγουρος για αυτό της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία καταχώρησης για ακόμη τρία.

«Επί του παρόντος, ακόμη τρία εμβόλια καταχωρούνται» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μιχαήλ Μουράσκο.

Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι πρόκειται για εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και η παραγωγή τους θα μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στη Ρωσία θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Ο Πούτιν αποκάλυψε, επίσης, ότι η κόρη του έχει αναπτύξει αντισώματα ύστερα από το εμβόλιο «Sputnik V» που έλαβε.

«Έχουμε περάσει τις προκλινικές και κλινικές δοκιμές σε ζώα, σε εθελοντές. Και είναι προφανές σήμερα στους ειδικούς μας ότι αυτό το εμβόλιο σχηματίζει σταθερή ανοσία, προκαλεί αντισώματα, όπως στην κόρη μου, και είναι ακίνδυνο. Δόξα τω Θεώ η κόρη μου αισθάνεται καλά» είπε ο Πούτιν.

Εξήγησε ότι την πρώτη ημέρα μετά τη λήψη του εμβολίου, ο πυρετός της κόρης του έφτασε τους 38,4 βαθμούς και τη δεύτερη ημέρα είχε απλά λίγο πάνω από 37.

«Και μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, 21 ημέρες αργότερα, σημειώθηκε επίσης μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά όλα είναι καλά» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που προχώρησε σε καταχώρηση εμβολίου για την COVID-19 το οποίο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας Γκαμαλέγια και ονομάστηκε «Sputnik V».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share