Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Στρέφεται στα γηροκομεία και τις κλειστές δομές η ανησυχία

Τα νεότερα από την εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα

3 Σεπτεμβρίου 2020 07:45
Κορωνοϊός: Στρέφεται στα γηροκομεία και τις κλειστές δομές η ανησυχία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται και να προκαλεί ανησυχία στις Αρχές της χώρας για την αντιμετώπισή του, μετά και τα εκ νέου αυξημένα κρούσματα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πια στα γηροκομεία και τις κλειστές δομές.

Η κατάσταση στους οίκους ευγηρίας έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, καθώς αυξάνονται οι ανθρώπινες απώλειες, ενώ καθημερινά προστίθενται γηροκομεία στην λίστα αυτών που μπαίνουν σε καραντίνα. Παράλληλα, μετά τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στον Βύρωνα όπου έχουν βρεθεί 33 θετικά κρούσματα ανάμεσα σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους γεγονός που οδήγησε στη λήψη μέτρων, συναγερμός σήμανε και στη Λέσβο καθώς αναγνωρίσθηκε ως θετικός στον κορωνοϊό και ήδη νοσηλεύεται, 40χρονος Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας, ο οποίος είχε φύγει από το νησί για την Αθήνα στις 17 Ιουλίου και επέστρεψε στην Μόρια, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου, όπου και διέμενε σε σκηνή. Ο 40χρονος έχει απομονωθεί, ενώ το ΚΥΤ τέθηκε σε καραντίνα για 14 μέρες.

Σε συναγερμό για τις κλειστές δομές

Τα δύο αυτά περιστατικά έχουν θέσει σε συναγερμό τον ΕΟΔΥ και επιδημιολόγους οι οποίοι τονίζουν τη σημασία της τήρησης των μέτρων στις κλειστές δομές προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού, ενώ στέκονται ιδιαίτερα και στην ασυμπτωματική παρουσία του ιού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για όσους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην επιστροφή του στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα κρούσματα στις κλειστές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, τονίζοντας ότι τέσσερις εστίες υπερμετάδοσης ξέσπασαν σε οίκους ευγηρίας, μόνο τον Αύγουστο. Ο κ. Τσιόδρας επίσης, θέλοντας να εξηγήσει πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός για τους ηλικιωμένους έφερε το παράδειγμα γιατρού που μπαίνει στο χειρουργείο χωρίς να έχει ακολουθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες με αποτέλεσμα να μολύνει το τραύμα του ασθενούς.

Νέος θάνατος ασθενούς από το Ασβεστοχώρι

Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα των θυμάτων από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι, προστέθηκε την Τετάρτη ένας ακόμη πολίτης. Πρόκειται για έναν 81χρονο με καρδιολογικά προβλήματα, που απεβίωσε χθες στο ΑΧΕΠΑ. Οι νεκροί από το συγκεκριμένο γηροκομείο έχουν φτάσει τους 22 πλέον ενώ συνολικά στη χώρα τα θύματα του ιού ανέρχονται σε 275.

Την ίδια ώρα, και στην Αττική έχει σημάνει συναγερμός, καθώς από χθες Τετάρτη ένα ακόμη γηροκομείο τέθηκε σε καραντίνα. Ειδικότερα, μετά από ελέγχους που έγιναν σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι, εντοπίστηκαν 19 θετικά κρούσματα από τα 115 δείγματα που ελήφθησαν (18 κρούσματα σε ηλικιωμένους και ένα σε υπάλληλο), με αποτέλεσμα να τεθεί ο οίκος σε καραντίνα έπειτα από απόφαση του Ν. Χαρδαλιά.

Ηδη έχουν μεταφερθεί οι ασθενείς σε νοσοκομεία της Αθήνας, με την Πολιτική Προστασία να ανακοινώνει τα εξής μέτρα:

- Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
- Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
- Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.
- Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00.

Παραμένει η ανησυχία για το γηροκομείο στο Μοσχάτο

Σε καραντίνα παραμένουν και οι τρόφιμοι στο γηροκομείο του Μοσχάτου όπου 28χρονη νοσηλεύτρια βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Η 28χρονη που είχε παρουσιάσει πυρετό, βρέθηκε θετική στο τεστ και ενημέρωσε τους επικεφαλής του γηροκομείου, το οποίο μπήκε αμέσως σε καραντίνα, ενώ έγινε και η ιχνηλάτηση των επαφών της.

Να τονιστεί ότι εστία κορωνοϊού είχε εντοπιστεί και στο γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου» όπου 15 ηλικιωμένοι που διέμεναν στο Ιδρυμα βρέθηκαν θετικοί, καθώς και επτά άτομα από το προσωπικό. Από το συγκεκριμένο γηροκομείο στον Εύοσμο εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο εισαγγελέας είχε ζητήσει προκαταρκτική εξέταση για τη διασπορά του ιού.

Για την κατάσταση στα γηροκομεία τοποθετήθηκε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως το προσωπικό στους οίκους ευγηρίας θα πρέπει να λειτουργεί σαν να είναι νοσοκομείο, καθώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους ηλικιωμένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

«Όπου συστεγάζουν και συνυπάρχουν πολλά άτομα ταυτόχρονα, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος διασποράς και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πρωτόκολλα που να εφαρμόζονται συστηματικά. Ειδικά στους οίκους ευγηρίας επειδή οι άνθρωποι είναι και περισσότερο ευάλωτοι αν νοσήσουν, χρειάζεται να λειτουργήσουν σαν νοσοκομείο, σαν εντατική», είπε αρχικά η κα. Λινού και συνέχισε:

«Είναι παράνομο να γίνονται επισκέψεις, αλλά ο ιός μπορεί να μπει σε αυτά με ποικίλους τρόπους είτε μέσω κάποιου εργαζομένου είτε μέσω κάποιου υλικού. Γι' αυτό και χρειάζεται να υπάρχει αυστηρότητα σε αυτές τις δομές, σαν να μπαίνουμε σε χειρουργείο. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολλά κρούσματα αλλά πρέπει να προσέξουμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους».

«Οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία να προσέχουν στη δημόσια ζωή τους»

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφερόμενη στους οίκους ευγηρίας, τόνισε την σημασία του να είναι προσεκτικοί οι υπάλληλοι των δομών στην προσωπική τους ζωή, ώστε να μην μεταφέρουν τον κορωνοϊό εντός των δομών.

«Εφαρμόζουμε τα νέα αυξημένα πρωτόκολλα, έτσι ώστε εργαζόμενοι και διοικήσεις να προστατεύσουμε όσο καλύτερα γίνεται τους φιλοξενούμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τα νέα πρωτόκολλα, είναι πολύ επιφυλακτικοί στη δημόσια ζωή τους και οι περισσότεροι από αυτούς προσπαθούν και τηρούν αυτό που ζητούμε, δηλαδή τη χρήση των προστατευτικών μέτρων και μετά την εργασία τους», είπε αρχικά και συνέχισε: «Τους ζητούμε τη χρήση μάσκας και εκτός δομής και γι' αυτό τους ευχαριστούμε ως κεντρική κυβέρνηση και ως υπουργείο Εργασίας, διότι γνωρίζουμε, ότι ιδιαίτερα σε αυτές τις δομές των ευάλωτων συμπολιτών μας, έχουν αυξημένες ευθύνες».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share