Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021

Υπόθεση Ναβάλνι: "Αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν για να..."

Τι δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ

2 Σεπτεμβρίου 2020 23:46
Υπόθεση Ναβάλνι:
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του Στέφεν Ζάιμπερτ για τον εντοπισμό ιχνών ουσίας τύπου Νοβιτσόκ σε δείγματα από τον Ναβάλνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τοποθετήθηκε για τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως ήταν θύμα μιας «απόπειρας δολοφονίας με δηλητηρίαση», στόχος της οποίας ήταν να τον σιωπήσει.

«Αυτή είναι μια δυσάρεστη πληροφορία για την απόπειρα δολοφονίας που έγινε μέσω δηλητηρίασης εναντίον μιας ηγετικής μορφής της ρωσικής αντιπολίτευσης» δήλωσε η Μέρκελ και προσέθεσε «ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα μιας επίθεσης με χημικό νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα Novichok» και «αυτό το δηλητήριο ταυτοποιήθηκε αδιαμφισβήτητα στις εξετάσεις».

Τα τεστ που έγιναν από ένα γερμανικό στρατιωτικό εργαστήριο έδειξαν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με ουσία τύπου Νοβιτσκόκ, το οποίο χρησιμοποιούνταν από τη σοβιετική εποχή.

Ακολούθως, η Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρά ερωτήματα που μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει και πρέπει να απαντήσει».

Σημειώνεται πως η Μέρκελ πραγματοποίησε σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Οικονομικών και αξιωματούχους της καγκελαρίας, για να αναλύσουν την εξέλιξη της υπόθεσης Ναβάλνι και να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα της Γερμανίας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελάριου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι οι δοκιμές από ειδικό γερμανικό στρατιωτικό εργαστήριο απέδειξαν την παρουσία «νευροτοξικού παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ».

«Κατόπιν αιτήματος του Charite University Clinic Berlin, ένα εργαστήριο της Bundeswehr διενήργησε τοξικολογικές εξετάσεις στα δείγματα του Αλεξέι Ναβάλνι. Τα αποτελέσματα παρείχαν αναμφισβήτητα στοιχεία ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ υποστήριξε πως η γερμανική κυβέρνηση θα ενημερώσει τους συμμάχους της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ για τα ευρήματά της, ενώ θα αποφασίσουν από κοινού για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη Ρωσία.

Ο 44χρονος επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, ασθένησε μέσα στο αεροσκάφος που θα τον μετέφερε από τη Σιβηρία στην Μόσχα, ωστόσο εισήχθη τελικά σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ σε κωματώδη κατάσταση τον περασμένο μήνα.

Ναβάλνι δηλητηρίαση

Στη συνέχεια, ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο τον μετέφερε σε νοσοκομείο στο Βερολίνο για να συνεχίσει τη θεραπεία του.

«Δεν έχουμε λάβει ενημέρωση από τη Γερμανία» απαντά η Μόσχα

Στο μεταξύ, η Μόσχα απαντώντας στους γερμανικούς ισχυρισμούς, ανέφερε πως περιμένει την απάντηση του Βερολίνου στο αίτημα του Ρώσου εισαγγελέα.

«Περιμένουμε απάντηση στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση γύρω από τον Ναβάλνι», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε σχόλιό του για τη δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε με δηλώσεις στο πρακτορείο Sputnik, πως το Βερολίνο δεν ενημέρωσε τη Μόσχα για τα συμπεράσματά της σχετικά με τη «δηλητηρίαση του Ναβάλνι με το Νοβιτσόκ» και ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοιες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας σκοπεύει, σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, να ενημερώσει τον Σεργκέι Νετσάεφ, τον Ρώσο πρεσβευτή στο Βερολίνο, για τα αποτελέσματα εργαστηριακών αποτελεσμάτων του Ναβάλνι.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share