Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Θετικός στον κορωνοϊό ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό

2 Σεπτεμβρίου 2020 20:32
Θετικός στον κορωνοϊό ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Με κορωνοϊό διαγνώστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ λίγο νωρίτερα θετικός βρέθηκε και ο άσσος του ποδοσφαίρου, Νεϊμάρ.

Ο επικεφαλής του Forza Italia βρίσκεται στο σπίτι του στην πόλη Αρκόρε της Λομβαρδίας, όπου αναμένεται να περάσει την περίοδο της απομόνωσης.

Σύμφωνα με το Ιταλικό πρακτορείο Ansa, ο Μπερλουσκόνι θα συνεχίσει να στηρίζει τους υποψηφίους του κόμματός του στις επικείμενες περιφερειακές και διοικητικές εκλογές, μέσω καθημερινών συνεντεύξεων που θα δίνει από το σπίτι του.

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα μακροχρόνια συμπτώματα από την ασθένεια

Ανησυχία υπάρχει για τα μακροχρόνια συμπτώματα που έρχονται από την ασθένεια του κορωνοϊού, ο οποίος δεν έρχεται απλώς για να περάσει, αλλά αφήνει «αποτυπώματα» και προβλήματα υγείας για το μέλλον.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά τη θετική διάγνωση της Σέλμπι Χέντζκοκ στην Covid-19, η πρώην γυμνάστρια λέει ότι τα συμπτώματα της ασθένειας δεν έχουν εξαφανιστεί.

Η Χέντζκοκ ανήκει στους ασθενείς που αποκαλούνται «επιβιώσαντες μεγάλων αποστάσεων», πρόκειται για ασθενείς που βιώνουν συμπτώματα για πολύ καιρό μετά τη θετική διάγνωσή τους. Μακροπρόθεσμα συμπτώματα που πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά, λέει στο CNN ένας γιατρός που ερευνά αυτά τα συμπτώματα, ενώ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξηγεί γιατί τώρα η ασθένεια είναι μια «πυργκαγιά έτοιμη να φουντώσει».

«Είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας, και όχι μόνο ανάμεσα στους ασθενείς που υποφέρουν», λέει ο δρ. Γουίλιαμ Λι.

Σύμφωνα με αναφορά των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τον περασμένο Ιούλιο, η Covid-19 μπορεί να είναι μια παρατεταμένη ασθένεια, ακόμη και ανάμεσα σε νεαρούς σε ηλικία ενήλικες χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Περίπου το 35% των ασθενών που ελέγχθηκαν από τα Κέντρα δήλωσαν ότι ακόμη και μετά από 2-3 εβδομάδες αφότου διαγνώστηκαν θετικοί στην ασθένεια, δεν επέστρεψαν στην καλή πρότερη κατάστασή τους. Οι υπόλοιποι είπαν ότι χρειάστηκαν περίπου 12 ημέρες μετά τη θετική διάγνωση.

Η Χέντζκοκ πρωτοδιαγνώστηκε θετική τον περασμένο Απρίλιο. Και παρότι τον Μάιο ελέγχθηκε και βρέθηκε θετική, αντιμετωπίζει ακόμη νευρολογικά και γνωστικά προβλήματα, δύσπνοια, πόνους στο στήθος, απώλεια της όσφρησης και πόνους που την στέλνουν στο κρεβάτι για μέρες, ακόμη κι αν παίρνει μέρος σε ήπιες συνεδρίες γιόγκα.

Η κοπέλα δεν είναι η μόνη, λέει ο Λι. Η ερευνητική του ομάδα εξετάζει συμπτώματα του ιού που δεν επηρεάζουν μόνο τους πνεύμονες αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία που συνδέουν ολόκληρο το σώμα, λέει ο γιατρός.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η μακροπρόθεσμη βλάβη μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε αγγειακή βλάβη, ένα είδος αποτυπώματος που αφήνει ο ιός ακόμη και όταν έχει φύγει από το σώμα», δήλωσε ο Λι.

Με ακόμα πολλούς επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να μην γνωρίζουν για τον ιό και τις επιπτώσεις του στο σώμα, δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς πότε ασθενείς όπως η Hedgecock θα αναρρώσουν πλήρως.

«Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά μας κάνει ταπεινούς στην ιατρική έρευνα και την κλινική φροντίδα είναι όταν αντιμετωπίζουμε κάτι για το οποίο δεν γνωρίζουμε αρκετά», λέει ο Λι. «Αλλά πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά και πρέπει να έχουμε την ταπεινοφροσύνη να αναγνωρίσουμε ότι μόλις αρχίσαμε να παρατηρούμε και να συλλέγουμε τα δεδομένα αυτή τη στιγμή».

Η άγνοια είναι τρομακτική, λέει η Χέντζκοκ , αλλά είναι πεπεισμένη ότι ο κορωνοϊός μεγάλων αποστάσεων θα αφήσει ένα σημάδι στις ΗΠΑ.

«Αυτό θα είναι μια καταστροφή για τη δημόσια υγεία που θα διαρκέσει για τις επόμενες δεκαετίες», λέει.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share