Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ακόμη ένα "μαύρο ρεκόρ" για τη χώρα μας - Ξεπέρασαν τα 200 τα νέα κρούσματα

Πάνω από 10.000 συνολικά από την αρχή της πανδημίας

2 Σεπτεμβρίου 2020 18:24
Κορωνοϊός: Ακόμη ένα

Σε 233 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (02/09) ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο, ανησυχία έχει ξεσπάσει για την πιθανότητα μακροχρόνιων συμπτωμάτων από την ασθένεια.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10757, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

2141 (19.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4779 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 273 θανάτους συνολικά στη χώρα. 99 (36.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορωνοϊός: Πιθανά τα μέτρα ακόμη και... το 2022

Φαίνεται πως ο κορωνοϊός έχει έρθει... για να μείνει, τόσο στους οργανισμούς μας όσο και στην καθημερινότητά μας, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν μέτρα ακόμη και το 2022.

Τη στιγμή που αναμένονται θεραπείες και το πολυπόθητο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, μας... προσγειώνει, λέγοντας δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε εύκολα και να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα προστασίας και τον επόμενο χειμώνα.

Ο κ. Τσάκρης είπε: «Είμαστε σε μια αναζωπύρωση του δεύτερου επιδημικού κύματος. Αυτό δείχνουν τα περιστατικά. Είναι και σημαντικά αυξημένοι οι διασωληνωμένοι και αν βάλουμε και αυτούς που έχουν πεθάνει ενώ ήταν διασωληνωμένοι ο αριθμός δυστυχώς μεγαλώνει».

«Βέβαια», πρόσθεσε, «με τα μέτρα που ελήφθησαν οριζόντια και σε τοπικό επίπεδο βοήθησαν αρκετά και ο κόσμος συμμορφώνεται σε μεγάλο ποσοστό. Ο χειμώνας όμως θα είναι δύσκολος και θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα γιατί ο κορωνοϊός θα προστεθεί στις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Για το εμβόλιο της γρίπης είπε ότι καλό είναι να γίνουν πιο εκτεταμένοι εμβολιασμοί. Είπε ότι οι γιατροί ξέρουν καλύτερα τον ιό σήμερα από ότι στις αρχές της πανδημίας.

Ο κ. Τσάκρης τόνισε ότι η μεταδοτικότητα του ιού είναι πιο έντονη τα πρώτα 24ωρα και καλό είναι όσοι νιώθουν τα πρώτα συμπτώματα να αυτοαπομονώνονται. «Με το πρώτο σύμπτωμα σπίτι», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε όμως και κάτι άλλο που προκάλεσε σοκ ακόμα και στους παρουσιαστές. Στο ερώτημα πότε θα έρθει το τέλος αυτού του εφιάλτη είπε: «Νομίζω πως για μεγάλο διάστημα θα αλλάξει η ζωή μας. Σίγουρα ο φετινός χειμώνας θα είναι έτσι, πολύ πιθανον και ο επόμενος. Και το εμβόλιο να έχουμε, μην φανταστούμε ότι τελειώσαμε. Μπορεί να είναι λιγότερο περιοριστικά τα μέτρα αλλά ο ιό θα είναι ανάμεσά μας. Το εμβόλιο δεν ακόμα και αν είναι αποτελεσματικό δεν σημαίνει ότι θα τελειώσει την επιδημία».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share