Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Απειλεί και ο Τσαβούσογλου, αντίδραση από ΕΕ

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

1 Σεπτεμβρίου 2020 14:25
Συναγερμός στο Αιγαίο: Απειλεί και ο Τσαβούσογλου, αντίδραση από ΕΕ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός για το Αιγαίο καλά κρατεί, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ζητά μεν διάλογο, αλλά ξανά να απειλεί, παίρνοντας τη σκυτάλη από όσα είπε ο Ερντογάν, ενώ η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν άμεση.

Η Τουρκία είναι ανοικτή στον διάλογο με την Ελλάδα προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους αναφορικά με τα δικαιώματα στη Μεσόγειο και τους πόρους, εφόσον είναι ανοικτή και η Αθήνα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Τσαβούσογλου πάντως κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα ότι προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία υιοθετώντας εχθρική στάση.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα λέγοντας: «Είπαν πως είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελλόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά, μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Στην πραγματικότητα όμως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξη της Ε.Ε κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Eλλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι από αυτό θα πάει ζημιά η Ελλάδα».

«Βάλτε μυαλό αλλιώς...»

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και μήνυμα αλληλεγγύης στην Κύπρο και την Ελλάδα, έστειλε η ΕΕ όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Πήτερ Στάνο υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στάνο τόνισε: «Τo μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση». Παράλληλα, επισήμανε ότι «οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share